Hrvatski radio

Radio Osijek

"Fedra" na pozornici osječkog Hrvatskog narodnog kazališta

10.05.2022.

12:59

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

HNK  Fedra

HNK Fedra

Foto: fb HNK / -/-

Posljednja dramska premijera ove sezone, tragedija Jeana Racinea "Fedra", predstavljena je danas na konferenciji za novinstvo u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu.

"Posljednja dramska premijera ove sezone ogledno je djelo francuskog klasicizma koje veliki dramatičar Jean Racine tematski preuzima od grčkog tragičara Euripida. Moćni sudbinski koloplet rođen iz ljubavi kao najdramatičnijeg zapleta svake drame stasale do uzrasta tragedije, ovu tragediju u pet činova najslavnijeg predstavnika francuske klasicističke tragedije, salonskim ozračjem zaogrnutu naraciju o izbezumljenoj ženi i tugom i gorčinom ispunjenom kralju Tezeju majstorski će režirati osvjedočeno scenski virtuozan Robert Raponja", kaže se u najavi predstave.

Redatelj Robert Raponja zahvalio je osječkoj kazališnoj kući koja je Fedru uvrstila u svoj repertoar i znala prepoznati snagu glumačkog ansambla koji takav komad može iznijeti. Naglasio je svevremenost teme koja se bavi ljubavlju, strašću, međuljudskim odnosima i političkim igrama te istaknuo kako je komad prilagodio modernim standardima.

Glumica Sandra Lončarić, koja je utjelovila Fedru,  rekla je da je to iznimno zahtjevna uloga koja traži iskazivanje niza emocija i stanja te da s nada da je u tome i uspjela. Pohvalila je scenu i kostime te naglasila da s nestrpljenjem čeka ocjenu publike.

Glumac Ivan Čačić, u složenoj ulozi kralja Tezeja,ističe svevremenost komada te svoju ulogu opisuje kao zahtjevnu i kompleksnu.

Fedra će se na pozornici HNK premijerno igrati u petak, 13. svibnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.