Hrvatski radio

Radio Osijek

14:51 / 30.11.2021.

Autor: Marija Vukasović Petrinović

"Fenjeri i dvorci" u Belom Manastiru do 3. siječnja

foto: Miroslav Kern

foto: Miroslav Kern

Foto: - / -

"Fenjeri i dvorci" izložba je Udruge "Svjetlost fenjera" koja je otvorena u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru. Postav se može pogledati do 3. siječnja, a fenjeri su iz različitih zemalja.

Izložba koju vrijedi pogledati: 67 fenjera od kojih su mnogi stariji više od 100 godina, fotografije dvoraca s fenjerima, prikazi patenata, primjerci slikovne dokumentacije - nabraja predsjednik udruge Svjetlost fenjera, prof. Miroslav Kern, predstavljajući postav na otvorenju izložbe u Etnološkom centru baranjske baštine.

"Netko peca, netko nešto skuplja, u mom slučaju su to fenjeri. Privlači me spoj metala i stakla ispod kojega je plamen. Smatram i da nam je kao ljudskoj vrsti plamen simbol sigurnosti, simbol topline" - ispripovijedao je o svojoj kolekcionarskoj strasti Miroslav Kern.

Prva elektrana za opće potrebe u Baranji puštena je u rad daleke 1936. godine, a do tada su svijetlili fenjeri - nastavlja Miroslav Kern u šetnji kroz vrijeme i vrijedne primjerke fenjera, koji su posebno privukli turiste u šetnji gradom, kada su bili izloženi u drugim mjestima.

Izložba u Belom Manastiru otvorena je do 3.siječnja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.