Hrvatski radio

Radio Osijek

FERIT-ovih 40. godina čisti ZICER!

25.01.2019.

12:23

Autor: Željko Kovačević

foto facebook FERIT

foto facebook FERIT

Foto: - / -

U programu proslave 40. godina rada Fakulteta elektrotehnike,računarstva i informacijskih tehnologija je i večerašnje druženje diplomanata tog fakulteta između 1981 i 1998. FERIT od osnivanja do danas postao institucija s kojom surađuju tvrtke poput Ericsson-a, Simensa te Rimac automobila.

STUP, LABUS, Girls in ICT, International Conference on Smart Systems and Technologies te ZICER, samo su neki od programa suradnje FERIT-a s drugim znanstvenim programima, stručnjacima, institucijama i gospodarstvom. Posebno zanimljiv je projekt ZICER. ZICER je budući Znanstveno-istraživački centar elektrotehnike i računarstva koji  bi uskoro trebao "izrasti" na prostoru Sveučilišnoga kampusa. Plan je u idućih nekoliko godina izgraditi zgradu koja će sama po sebi već biti ogledni primjer suvremenih tehnoloških rješenja u području elektrotehnike, računarstva i pametnih tehnologija, smjerova koji će se proučavati u ZICER-u. Uz moderne laboratorije i suvremenu znanstveno-istraživačku opremu fakultet će postati još konkurentniji i privlačniji ne samo studentima iz Hrvatske i regije, nego i studentima iz cijeloga svijeta koji će programe fakulteta moći pratiti i na engleskom jeziku. I prije izgradnje novog centra FERIT pokreće program na engleskom jeziku od akademske godine 2019./2020. Riječ je o diplomskom sveučilišnom studiju Automobilsko računarstvo i komunikacije.

STUP – portal za stručne prakse i izravnu komunikaciju studenata FERIT-a i poslodavaca, pokrenut 2016., LABUS - Laboratorij za učenike srednjih i osnovnih škola, svojevrsna učenička radionica gdje osnovnoškolci i srednjoškolci, različitim pokusima i praktičnim radionicama, iz prve ruke stječu konkretna znanja i vještine, Girl in ICT Day, mini konferencija na kojoj znanstvenice s FERIT-a i inženjerke iz ICT-a predstavljaju djevojkama projekte na kojima rade, popularizirajići te znansteve grane spolu koji je manje zastupljen u tom području pokazuje čvrstu opredijeljenost fakulteta da i u buduće školuje izvrsne stručnjake poput Igora Stojanovića, bivšeg studenta FERITA, koji s lakoćom sudjeluju i u programima prestižnih svjetskih fakulteta poput MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.