Hrvatski radio

Radio Osijek

Festival glumca u Vinkovcima, ovogodišnjem gradu domaćinu

15.05.2022.

18:01

Autor: Marija Vukasović Petrinović

Festival glumca u Vinkovcima, ovogodišnjem gradu domaćinu

Festival glumca u Vinkovcima, ovogodišnjem gradu domaćinu

Foto: Marija Vukasović Petrinović / Radio Osijek

Nakon što je sinoć u Vinkovcima svečano otvoren 29. Festival glumca, na kojemu će se odigrati 19 najboljih predstava iz hrvatske kazališne produkcije, program je nastavljen druženjem s glumcima na korzu nakon nedjeljne mise.

Galerija
Festival glumca u Vinkovcima, ovogodišnjem gradu domaćinu, Foto: Marija Vukasović Petrinović/Radio Osijek
Festival glumca u Vinkovcima, ovogodišnjem gradu domaćinu, Foto: Marija Vukasović Petrinović/Radio OsijekFestival glumca u Vinkovcima, ovogodišnjem gradu domaćinu, Foto: Marija Vukasović Petrinović/Radio Osijek

Građani su tako imali priliku porazgovarati, popiti piće ili se slikati s eminentnim hrvatskim glumačkim imenima. Svečano je dodijeljena nagrada Ivo Gregurević za doprinos glumačkoj umjetnosti, a osvojio ju  je glumac i pjesnik, Enes Kišević.

„Velika mi je radost što mi je uručena ova nagrada jer Ivu Gregurevića čitav život nosim u očima i mislima. Sjećam se kada je došao na Akademiju i sa sjajem u očima mi rekao „Enese, hajdemo se dogovoriti: ti meni svoju knjigu, a ja tebi kruh od moje majke” i te oči su ostale zapamćene za čitav život”, ispričao je Kišević prisjećajući se susreta s velikanom hrvatskog glumišta. Zahvalu je izrazio recitirajući stihove nekoliko svojih pjesama i očarao okupljene kolege i građane.

„Ivo Gregurević je kao glumac bio čudo, imao je lice i oči jače od riječi. Vjerovalo mu se čak i ako bi samo sjedio i šutio na sceni, stoga će mi ovo priznanje zauvijek ostati u srcu, zaista mu se vjerovalo”, istaknuo je Kišević.

Glumci su samo instrument, živimo tuđe živote, sve kroz nas samo prolazi, satkani smo od knjiga, od ljudi koje smo sreli, žena koje smo voljeli.

Enes Kišević

„U organizacijskom smislu najteži je taj prvi korak, on vodi prema nečemu svečanom pa mora biti sve precizno napravljeno, mislim da se sinoć dogodilo nešto izuzetno lijepo, u relaksiranoj atmosferi, opuštenoj, ali ne previše opuštenoj. Zadovoljan sam otvorenjem, sretan sam što je Davor napravio izvrstan izbor i mislim da je to apsolutan vrh hrvatske kazališne produkcije u posljednjih godinu dana. Nadam se da će dvorane biti pune i da će sve proći u jednom prijateljskom raspoloženju”, rekao je Joško Ševo, predsjednik Festivalskog odbora.

Pred izbornikom festivala Davorom Svedružićem bilo je mnogo posla jer je u konkurenciji od 73 predstave trebalo izabrati njih 19. Pogledao je 60 kazališnih izvedbi u 42 dana, puno i daleko putovao, a ostale predstave pogledao na videu.

 „Volim Vinkovce, otkrit ću vam i pojedinost da sam ovdje proslavio zadnjih 10, 15 rođendana, više nego doma i zbog toga imaju posebno mjesto u mom srcu”, navodi izbornik 29. Festivala Glumca.

Dodaje kako je gluma najljepši posao na svijetu u kojemu kao i u svakom poslu ima uspona i padova, ali u njemu se vodi srcem i emocijama. Bez njih, bilo bi jako teško na tim daskama koje život znače – zaključio je Davor Svedružić.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.