Hrvatski radio

Radio Osijek

Festival graševine u Kutjevu 2016.

11.06.2016.

15:24

Autor: Mirta Milas/Požega.eu portal

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Škoro, Soldo, Galić i Belje imaju šampionska vina! Tako je odlučilo stručno povjerenstvo sastavljeno od 24 člana koje je ove godine ocijenilo 124 uzorka vina. Više od polovice uzoraka svrstano je u zlatnu kategoriju.

Šampion berbe 2015. u kategoriji suhih vina je tvrtka Campus d.o.o. vlasnika Miroslava Škore, čije je vino dobilo najveći broj bodova. Kod starijih graševina šampionsko vino je berbe 2006. tvrtke Belje d.d. dok je šampion u predikatima, slatkim vinima koja se ne troše u velikim količinama, ona graševina berbe 2011. tvrtke Galić d.o.o. U kategoriji ostalih vina šampionsko odličje dodjeljuje se za mirisni traminac OPG-a Gojka Solde iz Vetova.

Prof.dr.sc. Edi Maletić, predsjednik Stručnog povjerenstva istaknuo je kako je Festival graševine, najvažnije hrvatske sorte, iznimno važno natjecanje. Graševinom je zasađen svaki četvrti trs u Hrvatskoj i zauzima oko 24 posto površine. To je sorta od izuzetnog gospodarskog značaja, iako te sorte nema u Primorskom dijelu Hrvatske nego isključivo na kontinentu. Graševina je carica slavonskih vinogorja koje je bazno vino svih proizvođača Slavonije i Podunavlja. Već duži niz godina se u Kutjevu održava Festival graševine svojevrsno i svjetsko prvenstvo s obzirom da se graševine ne uzgajaju nigdje više nego ovdje, a graševine nema nigdje boljih nego na ovim područjima. To nije samo naše mišljenje nego i naših kolega koji dolaze u Hrvatsku, a da je graševina najbolja na ovim područjima u prilog idu i brojne svjetske stručne publikacije koje govore i pišu o vinu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.