Hrvatski radio

Radio Osijek

14:01 / 25.10.2021.

Autor: Radio Osijek / KI

Festival i konferencija održivog razvoja u Eko centru Zlatna Greda

foto Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

Foto: - / -

U Okviru projekta Obrazovanje za održivi planet, u Eko centru Zlatna Greda održan je Festival i konferencija održivog razvoja. Projekt je usmjeren na podizanje svijesti učenika o temama zaštite okoliša, a financiran je iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.

Kroz projekt "Obrazovanje za održivi planet" učenici Osnovnih škola "Ivana Brlić Mažuranić" iz Strizivojne i "Mladost" iz Osijeka naučili su zaista mnogo o održivom razvoju provodeći teorijske i praktične edukacije, vježbe, zadatke i natjecanja: "Održivi razvoj je tema o kojoj se zaista treba više govoriti jer bez održivog razvoja nećemo imati budućnost kakvu zamišljamo", rekao je Benjamin Vojković iz 8a razreda OŠ Mladost, a Roko Dimić iz 8b istaknuo: "Održivi razvoj je ključan kako bismo sačuvali okoliš za buduće generacije", dok je Rokova kolegica iz razreda Greta Galić dodala: "Danas znam da je to izuzetno važna tema i da prirodu jako trebamo čuvati, dok prije projekta nisam uopće razmišljala o održivom razvoju i budućim generacijama". Sofija Jaćimović iz 8c razreda istaknula je kako su joj najzanimljivije bila radionice izrade ukrasnih teglica za cvijeće i eko deterdženta, ali i druženje s vršnjacima u prirodi. Iznimno su zadovoljni programima bili i učitelji koji su, kako smo doznali, čak mijenjali kurikulume i usklađivali ih s projektom "Obrazovanja za održivi planet" kako bi što više vremena provodili u prirodi i radili s rukama, te prenosili stečena znanja mlađim generacijama.

Projekt, ukupne vrijednosti milijun i 200 tisuća kuna financiran je iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje uz podršku Ureda za udruge Republike Hrvatske, a nositelj je Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek: "Proveli smo desetak aktivnosti kroz projekt, a osnovnih je 5 programa izobrazbe čiji je cilj održivost s temama zaštite okoliša, gospodarenja otpadom, održive potrošnju, klimatskih promjena, energetske efikasnosti i održivog korištenja prirodnih resursa. Djeci je pripremljen zaista raznovrstan program koji uključuje kreativne radionice, eko kviz o održivom razvoju, izradu i zakopavanje vremenske kapsule, kao i izviđačke igre i natjecanja koja vodi Udruga izviđača "Slavonski hrast" iz Osijeka. Nakon Festivala planirana je Konferencija održivog razvoja na koju smo pozvali predstavnike organizacija civilnog društva, lokalne samouprave, obrazovnih institucija, kao i svih zainteresiranih za tematiku održivog razvoja", rekao je voditelj projekata Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek Mislav Barić i dodao kako je iznimno važno što su partnerske organizacije kroz projekt osnažile svoje kompetencije te osigurale opremu za dugoročnu provedbu izobrazbe za održivi razvoj u svojim ustanovama.

Zlatna greda

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.