Hrvatski radio

Radio Osijek

Festival jezika njeguje jezičnu raznolikost

18.02.2020.

12:51

Autor: Radio Osijek / IF

Festival jezika njeguje jezičnu raznolikost

Festival jezika njeguje jezičnu raznolikost

Foto: - / -

Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se 21. veljače s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti. Ususret tom danu Gradska i sveučilišna knjižnica u Osijeku organizirala je 8. Festival jezika.

Festival jezika prigoda je da se djeca upoznaju s jezicima nacionalnih manjina u našem gradu. Danas je na rasporedu bio mađarski jezik, a organiziran je susret djece dječjeg vrtića Mak sa svojim vršnjacima iz vrtića Bobita Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Osijeku. 

Mađarski jezik samo je jedan od jezika kojim se govori ovoga tjedna na Festivalu jezika u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku. U četvrtak će biti igra i priča na njemačkom jeziku, u petak je zavičajna pričaonica, a Festival jezika završit će u subotu "Čitateljskim izazovom na materinskom jeziku!" kada će djeca pokazati kako mogu lijepo čitati, a čut će se devet jezika. U GISKO-u je postavljena i 12. godišnja izložba Društva hrvatskih književnih prevodilaca "Od izvornika do prijevoda" koja na svoj način promiče jezičnu raznolikost i višejezično obrazovanje.

Na svijetu ima oko 6.000 jezika, no procjene kažu da gotovo polovici prijeti izumiranje u idućih nekoliko naraštaja. Jer tek nekoliko stotina ima mjesto u obrazovnom sustavu i javnoj uporabi, dok se manje od stotinu koristi u digitalnom svijetu. Dan materinskog jezika prigoda je da se podsjetimo koliko je važno njegovati jezik koji neka osoba prvo nauči u svojoj obitelji. Nestanak bilo kojeg jezika gubitak je i osiromašenje za cjelokupni ljudski um i znanje, tvrde u UNESCO-u, a svaka dva tjedna nestane jedan jezik i s njim i cijelo kulturno i intelektualno naslijeđe.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.