Hrvatski radio

Radio Osijek

Festival Pitomača 2022. u kolovozu

22.07.2022.

13:21

Autor: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Festival Pitomača

Festival Pitomača

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

29. Pjesme Podravine i Podravlja bit će održane 27. i 28. kolovoza 2022. godine. Program festivala najavljen je na današnjoj konferenciji za novinare u Križnici kod Pitomače. 

Kako je izvijestio direktor festivala Pjesme Podravine i Podravlja Rajko Stilinović u suradnji s Općinom Pitomača i HRT-om dogovoreno je kako će se festival nakon prošlogodišnjeg "korona" izdanja trajno predeliti na kraj kolovoza ili početak rujna, umjesto dosadašnjeg termina za Vidovo u lipnju. Odlučeno je tako kako bi se Dan općine Pitomača mogao održati nesmetano s kvalitetnim programom, a festivalska tradicija Pitomače povezana je s još dvama velikim festivalima - u Požegi i Krapini tri vikenda zaredom. Uz to će biti izbjegnute visoke temperature u školskoj sportskoj dvorani koje su uglavnom ometale festival svake godine. 

Govoreći o ovogodišnjem programu, direktor Rajko Stilinović najavio je izvođenje 22 nove pjesme. Trinaest ih je nastalo na natječaju za najbolje tekstove i izabralo ih je stručno povjerenstvo Društva hrvatskih književnika i ulaze u izbor najljepšeg teksta, odnosno nagrade koja nosi ime Drage Britvića. Izabrane tekstove uglazbili su skladatelji preko Društva hrvatskih skladatelja. Uz tih 13 pjesama izabrano je je i 9 pjesama i izvođača koji su posebno pozvani na ovogodiušnji festival u Pitomači. Trećina je ovogodišnjih izvođača iz Pitomače, Đurđevca i Virovitice, dvoje iz Međimurja, troje iz Zagorja te pet izvođača iz Osijeka. Slavonski su predstavnici Viktorija Kulišić, Stjepan Jeršek, Blanka Došen, TS Ravnica i Zlatko Pejaković koji najavljuje novu uspješnicu- pjesmu Moja svilena. 

Večer novih pjesama, 28. kolovoza, izravno će od 20 sati prenostiti Hrvatski radio i Radio Osijek iz dvorane Osnovne škole Petra Preradovića, a snimka će biti prikazana i na Hrvatskoj televiziji. 

U subotu, 27. kolovoza 2022. godine bit će održana i revijalna večer pod nazivom "Tragom naših pjesama". Tada će biti izvedeno 17 pjesama koje su napisali Siniša Leopold, voditelj Tamburaškog orkestra HRT-a i Rajko Stilinović. Na taj će način njih dvojica obilježiti i velike obljetnice - 65 godina Siniše Leopolda (koji odlazi u zasluženu mirovinu) te 70. rođendan Rajka Stilinovića. Izvođače će uglavnom pratiti Tamburaški orkestar HRT-a, a među njima su Nina Kraljić, Bojan Jambrošić, Danijela Pintarić, Madone, Igor Drvenkar, Kvartet Gubec, Lucija Jelušić i Najbolji hrvatski tamburaši. 

Na konferenciji za novinare predstavljena je i Tena Grlica, 19-godišnja djevojka iz Pitomače koja studira u Osijeku i bit će joj ovo peti festivalski nastup, drugi u rodnoj Pitomači. 


Više o 29. festivalu Pjesme Podravine i Podravlja Pitomača 2022. poslušajte u snimljenom razgovoru s direktorom Rajkom Stilinovićem. 

Rajko Stilinović za Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.