Hrvatski radio

Radio Osijek

Festival Puta svile u Osijeku, župan Anušić s veleposlanicima o suradnji

15.06.2019.

22:54

Autor: Marija Petrinović

foto: OBŽ

foto: OBŽ

Foto: - / -

U okviru Festivala Puta svile u Osijeku je u Rektoratu Sveučilišta J.J.Strossmayera održan okrugli stol veleposlanika s kojima se sastao župan Ivan Anušić. Naglasci susreta - turističke teme, osobito gospodarske mogućnosti, izazovi i prilike u hrvatsko-kineskoj godini kulture i turizma.

Hrvatski Festival Puta svile održava se drugi put, nakon prošlogodišnjeg izdanja u Zadru, u Osječko-baranjskoj županiji od 14.-16. lipnja 2019. godine i to u tri grada: Osijeku, Đakovu i Belom Manastiru.

Osječko-baranjska županija prepoznala je značaj uključivanja u obilježavanje hrvatsko-kineske godine kulture i turizma te smo stoga organizirali Festival Puta svile, rekao je pozdravljajući veleposlanike župan Ivan Anušić.

Iako je prošle godine održan u Zadru, na Summitu ministara turizma zemalja 16+1 u Dubrovniku ove godine, a na inicijativu Ministarstva turizma, Republika Hrvatska dobila je priliku ponovo biti zemlja domaćin Festivala Puta svile - podsjetio je pozdravljajući veleposlanike i domaćine državni tajnik Ministarstva turizma Frano Matušić.

Osječko-baranjska županija suorganizator je ovoga događaja, kako bi se na tragu gospodarske i kulturne suradnje istaknula važnost kontinentalnog turizma, podsjetila je organizatorica Festivala Puta svile Jasna Vukas iz Udruge Marko Polo. Put svile nije samo geografsko-politički pojam koji danas svojom modernizacijom povezuje Aziju i Europu, on simbolizira prenošenje kulturnog nasljeđa i dijalog među zemljama velikih različitosti, rekla je Vukas pozdravljajući veleposlanike zemalja sudionica.

- Ovaj festival je koncipiran tako da predstavi sve kulture koje se nalaze na Putu svile, kroz programe izvođača iz osam zemalja Azije i Bliskog Istoka, ali i da isto tako predstavi i lokalnu kulturu i baštinu te Slavoniju i Baranju kao dio velike svjetske priče - nastavio je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić u razgovoru s veleposlanicima ponovio kako ovim festivalom želimo pružiti priliku za međusobno upoznavanje, uživanje u svim sličnostima i razlikama, doživljaju mirisa, okusa i zvuka zemalja Azije i Bliskog Istoka.

- Put svile je fascinantna priča. Lijepo je znati da su i generacijama prije nas postojale veze koje su povezivale svijet. Kada smo počeli razmišljati o ovom festivalu, najprije smo se sjetili svih tih gradova i zemalja kroz koje su se kretale karavane iz Azije prema Europi. I obuzme vas taj avanturistički duh, kad zamišljate koliki je to bio pothvat, i kakvu čudo su predstavljali ti divni predmeti i začini koji su stizali iz daleka. A onda shvatite da je Put svile već svuda oko vas! Papar u juhi, klinčići u kuhanom vinu, plemeniti konji, vatromet, brojevi kojima danas pišemo... čak i slavonska crna svinja, sve su to dijelovi naše kulture i naše baštine, naše svakodnevice, koji su rezultat te povezanosti koju je između Europe, Bliskog Istoka i Azije stvorio Put svile – kaže Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam Osječko-baranjske županije.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.