Hrvatski radio

Radio Osijek

Festival znanosti od ove godine i u Vukovaru

04.05.2022.

13:19

Autor: Marija Vukasović Petrinović

Iz promotivnog spota Festivala znanosti u Vukovaru

Iz promotivnog spota Festivala znanosti u Vukovaru

Foto: Screenshot / -

Festival znanosti koji se u Hrvatskoj održava 19. godinu, prvi put će se u Vukovaru u petak i subotu, 6. i 7. svibnja predstaviti s 40-ak aktivnosti na četiri lokacije. Cilj je približiti i promovirati znanstvene teme, te uspostaviti dijalog između znanosti i javnosti kako bi se ukazalo na važnost i sveprisutnost znanosti. 

Čežnja za dodatnim znanjem i poticanje urođene znatiželje u svim dobima života je vrijedan cilj za koji se Festival znanosti zalaže. U sklopu ove manifestacije u Vukovaru će biti provedeno više od 40 aktivnosti na četiri različite lokacije, uglavnom otvorene za opću populaciju.

"Gimnazija Vukovar, Muzej vučedolske kulture, Gradski muzej Vukovar i Veleučilište „Lavoslav Ružička” u Vukovaru – mjesta održavanja na kojima će svi zaljubljenici i oni koji se bave znanošću, ovisno o uzrastu moći proširiti svoje znanje o životu jer je upravo život središnja tema ovogodišnjega Festivala znanosti. Imamo jako puno aktivnosti ove, prve godine festivala u Vukovaru. Moram priznati kako smo, kada smo pokretali manifestaciju, mislili da će ih biti svega tri-četiri prijavljene”, rekao je dekan vukovarskog Veleučilišta-Željko Sudarić.

"Manifestaciju smo doveli u Vukovar upravo zbog toga da bi potaknuli naše mlade Vukovarce, prije svega one koji idu u vrtić i osnovnu školu, da se bave znanošću i predstavili im ideju kako je znanost jako bitna. Svjedoci smo kako je za vrijeme pandemije znanstvenici bili ključni, oni su bili ti koji su morali pronaći rješenje”, zaključio je Sudarić.

Festival znanosti manifestacija je koja se u Hrvatskoj održava od 2003. godine s ciljem približavanja znanost javnosti, poboljšavanja javne percepcije znanstvenika i motiviranja mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Organizatori Festivala znanosti su Sveučilišta u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru i Osijeku u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla i British Councilom, a pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.