Hrvatski radio

Radio Osijek

Fight & Win - Kako se oduprijeti raku?

26.04.2018.

19:23

Autor: Ksenija Zelenić

Foto - Nisi sama

Foto - Nisi sama

Foto: - / -

S ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije i borbi protiv raka te poticanja razmjene iskustava u svrhu informiranja i edukacije, u Osijeku je održana konferencija o temi „Fight & Win - Kako se oduprijeti raku?“

Pronalaženje zajedničkih smjernica u borbi protiv karcinoma bila je tema je ove treće po redu konferencije u organizaciji Dubravke Šuice, voditeljice hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu.

Nakon Dubrovnika i Splita, svoja iskustva u liječenju onkoloških bolesti, kao i analizu hrvatske strategije borbe protiv raka u Osijeku su predstavili ministar zdravstva Republike Hrvatske prof. dr. sc. Milan Kujundžić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, bivši slovenski premijer Alojz Peterle (MEP), stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka doc. dr. sc. Domagoj Eljuga, ravnatelj KBC Osijek doc. dr. sc. Željko Zubčić, osnivačica portala i udruge „Nismo same“ te kandidatkinja za nagradu „Europski građanin“ Ivana Kalogjera Brkić, bivši pacijenti oboljeli od raka te organizatorica konferencije, zastupnica Dubravka Šuica.
Cilj je u svim većim centrima Hravstke predstaviti ovu temu kako bi se krajem godine na završnoj Konferenciji u Zagrebu uz sudjelovanje premijera Andreja Plenkovića ovaj veliki problem politizirao što bi pridonijelo zajedničkoj nacionalnoj strategiji borbe protiv raka, rekla je europarlamentarka Dubravka Šuica.

Ministar zdravstva, Milan Kujundžić naglasio je kako je u Ministarstvu u tijeku izrada nacionalne strategije i prema njegovim riječima to bi u buduće podrazumijevalo jednake standarde liječenja onkoloških bolesnika u svim bolničkim centrima Hrvatske. To dakako podrazumijeva i skupe lijekove koji su potrebni u velikom broju slučajeva. Hrvatska trenutačno ima velike mogućnosti liječenja raka iako smo, na žalost, po broju umrlih od zloćudnih bolesti, pri vrhu ljestvice. Ministar Kujundžić dodao je kako su ovakve i slične konferencije još uvijek potrebne i kao mjesta edukacije i poticanja prevencije karcinoma.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.