Hrvatski radio

Radio Osijek

Financijska potpora Klasteru poljomehanizacije

04.07.2019.

10:53

Autor: Mirta Milas

Financijska potpora Klasteru poljomehanizacije

Financijska potpora Klasteru poljomehanizacije

Foto: - / -

Osječko-baranjska županija nastoji stvoriti stimulativno okruženje za razvoj poduzetništva, a jedan od načina da se to postigne je osiguranje određenih financijskih sredstava u proračunu. Ove je godine to iznos od 8,6 milijuna kuna, dvostruko više nego prije dvije godine.

Stopostotno je to povećanje, a jedna od aktivnosti na kojima je to očigledno su i sredstva za Klaster poljomehanizacije. "Ugovor koji smo danas potpisali s Klasterom vrijedan je 35 000,00 kuna, u odnosu na prošlogodišnjih 25 000,00 kn", istaknula je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo u Osječko-baranjskoj županiji. Ivana Katavić-Milardović i dodala: "Ta su sredstva namijenjena za one aktivnosti koje Klaster poljomehanizacije preko svojega klaster menadžera obavlja za svoje članice, ali to ne znači da se i pojedine članice ne mogu javljati na određene projekte koje Županija provodi. Projekti su to namijenjeni poduzetnicima i unaprjeđenju poslovanja. Klaster poljomehanizacije većinu svojih aktivnosti odrađuje kroz projekte internacikonalizacije tako što sudjeluje na različitim sajmovima na kojima promiče svoje članice u potrazi za novim investitorima, tržištima i poslovnim projektima". "Kroz potpisivanje ovog Ugovora vidljivo je koliko Osječko-baranjska županija želi uložiti u poticanje gospodarstva. To možda nije velik iznos kad se gleda jedinična cijena, no vjerujem da Klasteru poljomehanizacije koji sudjeluje na nekoliko svjetskih sajmova znači dosta. Skupi su to projekti, no bez odlazaka na te sajmove neće se moći ništa prodati, ni biti na globalnom tržištu. Ovo je segment koji treba biti najpotentniji, u njega želimo uložiti koliko možemo. Naravno da bi bilo lijepo da umjesto 8 imamo 80 milijuna za tu namjenu, no naši su fiskalni kapaciteti ograničeni. No, u ovom dijelu kojim raspolažemo želimo ukazati koliko nam je gospodarstvo važno", rekao je dožupan Goran Ivanović. 

Dva se projekta u Klasteru poljomehanizacije financiraju tim projektima: projekt internacionalizacije poslovanja na sajmu Agritehnika u Hanoveru (najveći svjetski sajam poljoprivredne mehanizacije) u studenom te u rujnu u Japanu međunarodna konferencija o temi "Tehnološke promjene i društvo". Direktor Željko Erkapić na toj će konferenciji predstaviti Klaster poljopmehanizacije te će govoriti o tvrtkama koje su u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji kroz proizvodnju poljoprivredne mehanizacije utjecale na razvoj same poljoprivrede i povećanje BDP-a.        

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.