Hrvatski radio

Radio Osijek

Fiš paprikaš na dvije tisuće načina

10.07.2016.

17:33

Autor: Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Po 21. puta u Baji, gradiću na jugu Mađarske, stotinjak kilometara udaljenom od Osijeka, kuha se fiš paprikaš, ali ne običan. Fiš je klasičan, ali broj sudionika koji istovremeno zapali vatru nezabilježen je - osim u Baji. Ove godine više od dvije tisuće kotlića

Druga subota u mjesecu srpnju u mađarskoj Baji rezervirana je za kuhanje fiš paprikaša. Želite li se uključiti morate se najaviti i prijaviti čak i nekoliko godina unaprijed. Svatko od prijavljenih ima svoje mjesto. Dobije metalno ložište, drva koja će staviti ispod kotlića i stol s dvije klupe, dakako označene brojem i imenom sudionika. Vaše je ponijeti ribu i kotlić sa stalkom i dakako dobro raspoloženje. U Baji se ne ocjenjuje kvaliteta fiša. Svatko može doći sa svojim receptom i začinima i pokazati kuharsko umijeće, prije svega prijateljima koji će ga kušati, a zatim i gostima - namjernicima koje znatiželja za novim okusom dovede do vašeg stola. Tako je tu bila i ekipa HRT centra Osijek, a s ponosom možemo istaknuti da su radijaši aktivni sudionici Fišijade od njenih početaka.Gostoprimstvo je vodilja cijele gastro-zabavne manifestacije. Veliki trg sličan onome Svetog Trojstva u osječkoj Tvrđi, samo nekoliko puta veći i ove je subote primio tisuće gostiju. Procjenjuje se više od deset tisuća, od čega više od dvije tisuće onih koji su kuhali. Iako program na velikoj pozornici na središtu Trga traje cijeli dan i na njoj se izmjenjuju brojne glazbene i folklorne skupine, vrhunac je kako se bliži 18 sati kada se potpaljuje vatra i počinje kuhanje. No ne kuha se samo na Trgu. Kotlići se potpaljuju i na takozvanom otoku, kojeg sa središnjim dijelom mjesta povezuje most preko rječice zanimljivog naziva - Šugovice, no osim asocijacije na hrvatskom jeziku ništa se loše ne može vezati uz naziv. Dapače, brojni kupači mogu se vidjeti na mjesnoj plaži kako pokušavaju ublažiti vrelinu dana. Miris paprike ispunjava zrak, no nitko se ne buni što dim i paprika tjeraju suze na oči. Nakon četrdesetak minuta počinje užitak za nepce i sva čula. Dakako na meniju nije samo fiš. Na prepunim stolovima mogu se vidjeti kobase, seke, i drugo blago pušnica, gužvare s različitim punjenjima, kolači i ostale slatke delicije, a ne smije se zaboraviti ni najvažnija stvar s kojom će se sve zaliti. Kažu da je graševina najbolja, no bijelo vino svakako. Osim što ga neki stavljaju u fiš dok se kuha, a što nije obavezno, obavezno ga je servirati dok riblja čorba klizi niz grlo. Osim sa središnje pozornice glazba i pjesma odjekuju gotovo oko svakog stola. "Večaras ne morate tražiti restoran" kaže Angela Šokac Marković, predsjednica hrvatske samouprave u Baji, a Ivo Grišnik, Hrvat iz Kukinja kod Pečuha, kaže da nije izostao niti s jedne bajske fišijade. Može se u Baji čuti različitih jezika i narječja. Gostiju koji dolaze iz Hrvatske najviše je iz Slavonije i Baranje, no zatekli su tu i Labinjane i Biograđane. Ovi drugi privlačili su pozornost roštiljom na kojoj se pekla jadranska tuna. Ispečena, nije se dugo zadržala na tanjurima. Nekima je bilo prvi put. Hrvatska generalna konzulica u Pečuhu Vesna Haluga napominje da tako nešto nije očekivala i da će sljedeće godine također doći. Fišijada u Baji je manifestacija koju treba posjetiti. Prije desetak godina i Guinnessova knjiga rekorda zanimala se za broj kotlića u kojima se kuha riba. Nigdje u svijetu nije zabilježeno da se na jednom mjestu i u isto vrijeme potpali toliki broj. U Baji se polako spušta mrak. Svjetla se pale i mjesto dobiva nove boje. Šarenilo se prenosi s trga na ulice i otok. Šetača je sve više i polako se otkriva sva brojnost sadržaja koja se posjetiteljima nudi. Uz vrelinu noći zaboravite da ste na kontinentu jer štrand uz Šugovicu budi morske asocijacije. A šećer se čuva za kraj. Ako su najmlađi budni uživat će u vatrometu koji počinje točno u ponoć, no i odrasli nakon burnog dana i delicija postaju djeca i uživaju u svakoj ispaljenoj raketi koja se na noćnom nebu rasprsne u tisuću kolora. Užitak za oči i odmor za dušu i tijelo. Ispaljena je i posljednja raketa. Spušta se glava i kreće s pakovanjem onoga što je preostalo. Svakako, još će se popiti koja putna. Za nadati se da mađarski rendžeri te noći neće biti na visini zadatka. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.