Hrvatski radio

Radio Osijek

Florentinac slavi 40. rođendan

04.06.2015.

21:57

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga za uzgoj malih životinja Florentinac iz Čepina slavi 40. obljetnicu osnutka u subotu, 6. lipnja 2015. godine. Bit će održana svečanost u Hrvatskom domu, a počinje u 19 sati.

Gotovo svakoj osmoj vrsti ptica u Europi prijeti izumiranje zbog degradacije poljoprivrednih površina, gubitka staništa i klimatskih promjena, objavila je organizacija BirdLife International koja je napravila "crveni popis" europskih vrsta ptica. Od 533 europske vrste ptica čak 13% je ugroženo, a deset vrsta je kritično ugroženo, pokazuju podaci iz istraživanja BirfLife Internationala. 

Udruga "Florentinac" Čepin osnovana je 1975. godine i okuplja zaljubljenike u male životinje kao što su golubovi, razna perad, ptice, divlja i vodena perad i kunići. Naziv je dobila po golubu florentincu koji se i prije 100 godina uzgajao u Čepinu. Predsjednik joj je Zvonko Sušenka, koji se bavi uzgojem ukrasnih fazana iz područja Indokine, a tamo im je opstanak, kako kaže Sušenka, toliko ugrožen da se svi fazani s tog područja nalaze na crvenoj listi ugroženih vrsta.

Članovi udruge, a ima ih 55, bave se uzgojem malih životinja i njihovom zaštitom te rasprostranjivajnem. U pitanju su ljubitelji životinja koji se sastaju svakoga tjedna i pokušavaju pronaći načine kako zaštititi ugrožene životinjske vrste. Prema riječima Zvonka Sušenke i u našoj je zemlji veliki broj ptica ugrožen, ponajprije zbog uništavanja šuma i šumaraka u kojima su nastanjene, a članovi udruge Florentinac na svom području pomažu pticama na razne načine, prije svega hraneći ih u zimskom periodu. Vrhunac godišnjih aktivnosti udruge je održavanje izložbe malih životinja koja se već 40 godina u Čepinu organizira drugog vikenda u mjesecu studenome. 

Na svečanoj godišnjoj skupštini, kojom će biti proslavljen 40. rođendan udruge "Florentinac", bit će dodijeljene i posebne nagrade članovima koji su se posebno istaknuli svojim radom i dugogodišnjim uzgojem malih životinja. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.