Hrvatski radio

Radio Osijek

„Fra Vjeko Ćurić – svetac našeg doba“

10.06.2018.

13:34

Autor: web HRT

fotografija: M.Sajler Garmaz

fotografija: M.Sajler Garmaz

Foto: - / -

U Osijeku će u ponedjeljak, 11. lipnja s početkom u 18 sati u Kinu Urania biti svečano predstavljena najnovija knjiga Željka Garmaza "Fra Vjeko Ćurić - svetac našeg doba" o misionaru koji je tijekom rata u Ruandi od smrti spasio više od 100 tisuća ljudi.

Fra Vjeko Ćurić je ubijen u teškom razdoblju ruandskoga poraća. Naslijedio ga je fra Ivica Perić, misionar koji je preuzeo župu Kivumu u Ruandi, a doći će na osječku promociju, najavila je predsjednica Humanitarne udruge Srce za Afriku Maja Sajler Garmaz.
Upravo iz kina Urania krenula je velika akcija pomaganja župe Kivumu, prije sedam godina, kada su Osječani Željko i Maja Garmaz predstavili prvu svoju knjigu „Naš čo'ek u Africi“ i tada novoosnovanu Humanitarnu udrugu Srce za Afriku. Kompletan prihod od prodaje prve knjige odlučili su darovati za izgradnju škole u Kivumuu, fra Ivica im je postao poput člana obitelji, a za svoj su angažman dobili nagradu Ponos Hrvatske. Malo po malo, šireći krug ljudi koji su željeli aktivno sudjelovati u radu Humanitarne udruge Srce za Afriku, koja je koordinirala sve aktivnosti u nizu akcija za pomoć tamošnjoj djeci, krajem 2016. godine uspjeli su okončati izgradnju Srednje tehničke škole u okviru Centra Otac Vjeko u selu Kivumu u Ruandi. Ali, na tome se nije stalo...Osim predstavljanja knjige, gosti će u ponedjeljak, 11. lipnja u Uraniji moći pogledati kratki dokumentarni film od 15 minuta, koji je snimio Dino Senčar, o svemu što se do sada napravilo u Kivumuu.

Na najnovijoj knjizi, koja govori o pokojnom fra Vjeki Ćuriću, Željko Garmaz je radio više od godinu dana, u potrazi za zanimljivostima iz fra Vjekina života obišao je desetak zemalja i razgovarao s više od 50 fra Vjekinih suvremenika iz različitih dijelova njegova života. Naišao je i na bogatu korespondenciju koju je fra Vjeko cijelo vrijeme svojeg misijskog djelovanja imao sa svojim velikim prijateljem iz Njemačke. Kompletan prihod i od ove knjige bit će iskorišten za daljnju izgradnju kompleksa Centar Otac Vjeko, posebice za učenički dom, kao i za tople obroke siromašnih učenika, kojih je sada u okviru centra gotovo 700. Kao poseban gost, na predstavljanje knjige i aktivnosti Humanitarne udruge Srce za Afriku, u Osijek iz Ruande stiže i misionar fra Ivica Perić, 'lokomotiva' svih aktivnosti i projekata kojima se ostvaruje san pokojnoga fra Vjeke Ćurića, a koji siromašnoj djeci omogućavaju obrazovanje i daju šansu za jedan bolji život.

Ulaz je slobodan! 

Maja Sajler Garmaz, predsjednica Humanitarne udruge Srce za Afriku  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.