Hrvatski radio

Radio Osijek

Francuska pasmina goveda Salers

31.01.2017.

13:38

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prilika za novi početak na selu? Koje su komparativne prednosti pasmine Salers ?

Hrvatska govedarska proizvodnja u Hrvatskoj  i dalje bilježi negativne trendove.  Devedesetih godina prošlog stoljeća ta je brojka bila na razini 400 000, a danas se kreće između 130 do 140 000 goveda. Velika je to šansa za one rijetke koji nisu izgubili vjeru u domaću poljoprivredu, rekao je Ernest Nad iz HGK, županijske komore u Osijeku na predavanju o razvoju uzgoja francuske pasmine Salers u Hrvatskoj. Smatra da je Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo problem i kroz poticanje proizvodnje tova goveda i krava dojilja  nastoji potaknuti proizvođače da se vrate u tu gospodarsku djelatnost. U Hrvatskoj imamo veliku bioraznolikost:  velike pašnjake i livade,  područja Like, Gorskog kotara i Dalmatinske zagore gdje upravo ekstenzivan oblik proizvodnje pasmine Salers, ali i drugih pasmina ima velike mogućnosti za napredak i povećanje proizvodnje.

Francuska pasmina goveda Salers prilagodljiva je različitim klimatskim uvjetima, daje dobre rezultate u prirastu, ekonomična je i sigurno je da ljudi koji imaju iskustvo u tom segmentu mogu naći svoj interes. Cijena i kvaliteta mesa jedna je od osnovnih vrlina te govedarske proizvodnje. Kako Slavonija ima tradiciju i iskustvo u toj gospodarskoj djelatnosti, ovo je prilika za zaustavljanje iseljavanja sa sela i za povratak dohotka u ruralne prostore.

Udruga Salers Croatia osnovana je prije godinu dana. „Kako je potvrđena kao dobra pasmina za naše uvjete i prilike, uzgoj se počeo širiti. Hrvati su s Francuzima ugovorili posebnu suradnju koja se ponajprije odnosi na položaj hrvatske udruge Salersa na području cijele jugoistočne Europe. Francuzi su nam prepustili sva ekskluzivna prava opskrbe rasplodnim materijalom cijelog područja jugoistočne Europe, uključujući i europski dio Turske. To je  za nas bilo vrlo motivirajuće i rezultiralo je time da smo mi već prošle godine uvezli gotovo 500 komada rasplodnog materijala  junica i bikova. Prednosti pasmine Salers opravdale su sva očekivanja u Hrvatskoj. Životna vrijednost te pasmine gotovo je neusporediva u odnosu na druge. Naši su uzgajivači prepoznali tu jednostavnost i  isplativost. Sposobnost Salersa je da eksploatira ona pašna područja koju inače ostale pasmine ne mogu tako kvalitetno iskoristiti. Ove ćemo godine uvesti 1000 komada junica. Motivirajuće je i da udruga  prigodom nabavke junica ima poseban status: ne kupuju rasplodni materijal na aukcijama, nego odlazimo u njihove centre, kod najboljih uzgajivača i biramo rasplodna grla te dogovaramo najbolje cijene. To je također motivirajuće i to je razlog zbog kojeg iz dana u dan imamo sve više uzgajivača“, rekao je predsjednik Udruge  Salers Croatia Mirko Devčić. Devčić kaže kako je Salers u potpunosti prilagodljiv za sve uvjete, kako za brdske, tako i za ove ravničarske u kojima je mnogo kvalitetnih pašnjaka. Uzgoj se najviše proširio u Lici, jer su ondje najveće raspoložive pašnjačke površine. Zbog toga je proizvodnja i krenula iz tog kraja.

Vrlo je važno dobro isplatirati početak uzgoja. Ako se krene s mlađim jedinkama duže se čeka. Na prve će prihode proizvođači čekati oko tri i pol godine,  jer je Salers kasnozrela pasmina. Prvi se pripusti  planiraju tek između 20 i 24 mjeseca, nakon toga  još devet mjeseci steonosti   pa onda još sedam mjeseci tele – tek će se tada ostvariti prvi prihod. To je možda otežavajući čimbenik, međutim samo zato što ćemo sačekati spolnu zrelost, Salers krava će u svom životu dati najmanje dva teleta više.

Udruga Salers u Hrvatskoj povezuje uzgajivače, osigurava im status i tretman kod nabavke rasplodnog materijala, ostale opreme i drugih usluga te plasmana proizvoda. U njihovoj je strategiji na prvom mjestu proizvodnja rasplodnog materijala. Kod nas puno uzgajivača već ima resurse, objekte koji nisu nužni za tu pasminu, ali su raspoloživi-stavljaju se u funkciju. Ti isti proizvođači imaju pašnjake, mehanizaciju- sve to možda nije neophodno u uzgoju Salersa, ali je dobrodošlo.                                              

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.