Hrvatski radio

Radio Osijek

Francuski veleposlanik Gael Francois Veyssiere po prvi puta u Osijeku

25.09.2020.

14:19

Autor: Radio Osijek/AB

web stranica Grada Osijeka

web stranica Grada Osijeka

Foto: - / -

"Vidim da imamo još puno toga za napraviti. Jezična suradnja već postoji, zahvaljujući Francuskoj alijansi u Osijeku, no želimo još više razvijati suradnju u informacijskim znanostima", rekao je francuski veleposlanik Gael Francois Veyssiere koji je danas prvi puta službeno posjetio Osijek.

Zamjenik osječkog gradonačelnika Boris Piližota upoznao je gosta s poslovanjem podružnice francuske tvrtke ATOS koja je globalni lider u području digitalne transformacije, s više od 110.000 zaposlenika u 73 zemlje svijeta te godišnjim prihodom većim od 11 milijardi eura. Radi se tvrtki koja je europski lider u području kibernetičke sigurnosti kao i za rješenja u domeni superračunala (High-performance computing, HPC).
I vleposlanik i dogradonačelnik smatraju kako upravo u ovom području treba nastaviti ulaganja kako bi se suradnja proširila i na druge tvrtke, te se namjeravaju sastati s potencijalnim ulagačima u naš grad, s naglaskom na taj iznimno brzorastući segment gospodarstva.
Zamjenik gradonačelnika upoznao je veleposlanika s još jednom zanimljivošću – sudjelovanjem gradonačelnika pariškog okruga Vélizy-Villacoublay Pascala Thévenota 2019. na 2. Forumu ICT društvo održanom u Osijeku "Roboti dolaze" o temi "Planiranje razvoja grada: Održiva poslovna četvrt – mobilnost".
"Već desetak godina u Osijeku obilježavamo Europski tjedan mobilnosti (ove godine posvećen održivom urbanom prometu), a vidimo da je ovaj segment vrlo zanimljiv i francuskim tvrtkama", nastavio je Piližota uvažavajući činjenicu kako je autonomna vožnja pionirski pothvat francuske automobilske industrije još 2015.
"Ponosni smo i na činjenicu da u Osijeku više od stoljeća djeluje i Francuski klub, danas Francuska alijansa, ujedno i koordinator svih alijansa u RH, koja obogaćuje kulturno – umjetničku život grada na Dravi", zaključio je na kraju ovog susreta zamjenik gradonačelnika.

/tekst i fotografije s web stranice Grada Osijeka/

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.