Hrvatski radio

Radio Osijek

Francuski veleposlanik posjetio Osijek

09.02.2017.

11:57

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Hrvatska i Francuska imaju dobre odnose i suradnju koja će se na razini Grada Osijeka pokušati dovesti na još višu razinu", rekli su, među ostalim, na današnjem sastanku francuski veleposlanik u Hrvatskoj Philippe Meunier i gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.

Suradnja Hrvatske i Francuske pokušat će se na gradskoj razini ipoboljšati kroz prijateljstvo Osijeka s nekim od francuski gradova, a najvjerojatnije će to biti Dijon, dogovorili su Meunier i Vrkić na današnjem sastanku.

Razgovarali su i o kulturnoj te gospodarskoj suradnji, a posebno su istaknuli rad Francuske alijanse u Osijeku koja je sinoć svečanom akademijom obilježila 120. obljetnicu osnivanja: "Francuska alijansa izvrsno surađuje s Gradom Osijekom i pravi je primjer suradnje nacionalnih zajednica, dok istodobno štiti interese francuskoga jezika", rekao je Vrkić i dodao kako ga je posebno zanimao posjet francuskog gospodarskog izaslanstva, koje je razgovaralo i s predstavnicima Vlade RH.

Francuski veleposlanik u RH Philippe Mounier također je zadovoljan radom Francuske alijanse, a koja će i pomoći u ostvarivanju budućih projekata koji će se ostvariti u sklopu mjeseca frankofonije: "Mjesec frankofonije se obilježava diljem svijeta, a ove će godine tim povodom biti organiziran i Festival francuske gastronomije. U Hrvatskoj će se za to vrijeme 15 restorana uključiti u taj projekt, a među njima će biti i restorani iz Osijeka i Slavonije", rekao je Mounier i zahvalio se Osijeku na prijamu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.