Hrvatski radio

Radio Osijek

13:23 / 20.05.2016.

Autor: Radio Osijek/TM

"Gašenje poštanskih ureda početak je kraja naših sela"

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gašenje poštanskih ureda u manjim mjestima predstavlja veliki problem i početak je kraja našega sela - upozorili su danas na HNS-ovoj konferenciji za novinare načelnici općina Jagodnjak i Podgorač Anđelko Balaban i Goran Đanić.

Unatoč propisima u kojima stoji da poštanske usluge moraju biti jednako dostupne svima, pravovremene i stalne - praksa pokazuje nešto drugo.
U općini Podgorač rade dva poštanska ureda – u Podgoraču i Budimcima, oba na pola radnog vremena. „Svakodnevno se stoga susrećemo s problemom dostave pošiljki. Čak i za udaljenosti od nekoliko kilometara pošiljke od trenutka prijama do trenutka dostave „putuju“ pet dana. To se nije događalo ni u doba poštanskih kočija“, ustvrdio je načelnik općine Podgorač Goran Đanić. Ističe kako je njegova općina zainteresirana za sufinanciranje rada poštanskih ureda, jer želi spriječiti njihovo gašenje. 
„U Zakonu o poštanskim uslugama jasno stoji da one moraju biti dostupne svima, pravovremene i stalne, a  građanima osiguran jednak pristup. Usprkos tome, svakodnevno svjedočimo kršenju zakona u praksi. U cijeloj općini Jagodnjak radi samo jedan poštanski ured, od 12:00 do 15:00 sati,  dakle samo tri sata dnevno. Navedeno radno vrijeme ne odgovara nikome, pošiljke kasne, onemogućen je platni promet“, stanje je u općini Jagodnjak, koje opisuje njezin načelnik Anđelko Balaban. Ističe kako su Hrvatskoj pošti slali dopise sa zahtjevom da pronađu rješenje koje će zadovoljiti sve, ali očito se u sve mora aktivno uključiti i politika.
HNS će na sjednici Županijske skupštine osječko-baranjske sljedećega tjedna ponovno aktualizirati problem gašenja poštanskih ureda u manjim općinama i zatražiti županovu pomoć u pronalaženju rješenja, najavljuje čelnik osječko-baranjskog HNS-a i županijski vijećnik Stjepan Čuraj. „Gase se osnovni preduvjeti za život na selu i selo odumire“, upozorava Čuraj i podsjeća kako je, nakon što je u Josipovcu zatvoren poštanski ured, suradnjom Grada Osijeka i Hrvatskih pošta rješenje pronađeno. „Dakle, općine, Županija i država mogu i moraju riješiti taj problem. Dužnost nam je slušati građane i gledati njihov interes“, zaključuje Čuraj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.