Hrvatski radio

Radio Osijek

Gastro radionica "Čist grad - naš ponOS".

19.10.2019.

13:52

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Na eko trgu Glavne tržnice održana je gastro-edukativna radionica projekta izobrazno-informativnih aktivnosti gospodarenja otpadom u gradu Osijeku "Čist grad - naš ponOS". Cilj je educirati građane o smanjenju nastanka otpada od hrane te o pravilnom skladištenju namirnica.

U kuharskom dijelu poznati hrvatski chef Ivan Pažanin demonstrirao je nova jela koja se mogu napraviti od namirnica koje nam najčešće ostaju i koje često bacimo,m a na okruglom stolu sudjelovali su Ivan Pažanin, predstavnici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu i predstavnici tvrtke Whirpool, koji su razgovarali o pravilnom skladištenju namirnica, pojmovima na namirnicama na koje građani trebaju obratiti pozornost (kao što su upotrijebiti do, najbolje upotrijebiti do) te napredovanju tehnologija koje omogućuju dužu trajnost namirnica.
"Projekt je vrijedan 2,3 milijuna kuna i 85 posto je sufinanciran sredstvima Europske unije, sve u svrhu učinkovitijeg gospodarenja otpadom na području grada Osijeka. Povodom obilježavanja Svjetskog dana hrane koji se svake godine održava 16. listopada organizirali smo jednu akciju kojom smo željeli ukazati na važnost ne bacanja hrane odnosno namirnica koje imamo u kući da ih iskoristimo i pripremimo drugi obrok, a često nismo toga svjesni da to upravo možemo i učiniti. Trenutno na godišnjoj razini građani grada Osijeka pojedinačno proizvedu preko 200 kg otpada a cilj nam je to spustiti ispod 60 kg. Naš poznati chef Ivan Pažanin pokazao nam je kako namirnice koje imamo u kući možemo iskoristiti za pripremu nekog obroka i na taj način utjecati upravo na smanjivanje otpada ali isto tako utjecati i na naš kućni budžet", rekao je zamjenik osječkoga gradonačelnika Boris Piližota te je naglasio da se u sljedećem razdoblju pripremaju radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta, a na tu će tematiku biti i prva predstava čija će premijera biti povodom dana grada Osijeka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.