Hrvatski radio

Radio Osijek

Geo info centar u Voćinu otvara vrata posjetiteljima

31.01.2022.

13:53

Autor: Radio Osijek/TM

Geo info centar u Voćinu

Geo info centar u Voćinu

Foto: Kristijan Toplak / Virovitičko-podravska županija

Iako je Geo info centar u Voćinu službeno otvoren sredinom prosinca prošle godine, posjetiteljima je ta polazna točka za upoznavanje s Geoparkom Papuk dostupna od utorka, 1. veljače. 

„Zanimanje za Geo info centar ne jenjava kroz cijeli proces njegove izgradnje, no otkako je nakon službenog otvorenja najavljeno i njegovo otvaranje za sve posjetitelje, interes je nadmašio sva očekivanja. Gotovo da ne postoji dio Hrvatske iz kojeg nisu stizali upiti vezani uz mogućnost posjeta”, ističu iz Parka prirode Papuk. U novom Geo info centru, kroz multimedijski i interaktivni postav, posjetitelji će se moći susresti sa sabljastom mačkom, divovskom hobotnicom, miocenskim psinama ili jednostavno – opipati zube dinosaura.

Izgrađen je u sklopu projekta „Geopriče UNESCO geoparka“, a riječ je o jednom od najznačajnijih projekata Parka prirode Papuk, ali i najveći projekt u sustavu zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, istaknuto je na svečanom otvorenju sredinom prosinca 2021. godine. „Ovo je najveća akvizicija Parka prirode Papuk u proteklih nekoliko godina, ali rekao bih i u 20-godišnjoj povijesti Parka. Geo info centar je vrijedan više od 40 milijuna kuna i dio je velikog projekta Geopriče UNESCO geoparka vrijednog više od 90 milijuna kuna u sklopu kojega smo izgradili asfaltiranu pristupnu cestu do granice Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije, adrenalinski park, adaptirali Kuću Panonskog mora te niz drugih manjih projekata. Svečanim otvorenjem Geo info Centra možemo reći da završavamo projekt Geopriče i zaista možemo sa zadovoljstvom istaknuti da smo uspješno proveli jedan od najvećih projekta u Slavoniji. Vjerujem da će se o njemu pričati još dugo godina, jer usudit ću se reći da je ovaj projekt dignuo prezentaciju povijesti prirodne baštine Papuka na jedan viši nivo, rekao bih i u Europi, a to su prepoznali i posjetitelji kojih je ove godine na Papuku preko 60 tisuća”, rekao je ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac.

S osobitim zadovoljstvom najavljujem prvi radni dan Geo info centra. Nakon tri godine izgradnje i opremanja, ulazimo u izazovno razdoblje upravljanja Geo info centrom. Uvjereni smo da će dojmovi posjetitelja biti pozitivni kao i uzvanika s otvorenja, jer doživljaj posjetitelja nam je ujedno i najveći motiv.

Ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac

Koliko je star naš Planet, kada se pojavio život na Zemlji te kako se on razvijao od prajuhe, preko dinosaura sve do pojave čovjeka? Koji su to fosili pronađeni u papučkim stijenama koji nam svjedoče o davnim pričama ove slavonske gore? Jesu li na Papuku davno bile karbonske močvare, oceanima plovili čudnovati amoniti, a Panonskim morem plivao morski pas megalodon? Ovo je samo dio onoga što se može saznati u Voćinu na adresi Nikole Šubića Zrinskog 1a. Kontakt za sve upite je: geoinfocentar@pp-papuk.hr

Postav Geo info centra oblikovan je na suvremeni način, prilagođen posjetiteljima različitih uzrasta, stupnja predznanja i interesa. Posjetitelji se već na ulaznom prostoru, nakon kupovine ulaznica za posjet na info pultu, mogu upoznati sa Svjetskom i Europskom mrežom geoparkova te sa sustavom zaštite prirode u Hrvatskoj – na interaktivnim ekranima. Papuk je geopak pod zaštitom UNESCO-a još od 2007. godine i član Svjetske mreže geoparkova i Europske mreže geoparkova kao prvi geopark u Hrvatskoj.

Vođeni obilazak počinje u 3D kino dvorani (odnosno 6D višeosjetilnoj dvorani). Obilazak se nastavlja kroz postav geologije, biologije i kulturno-povijesne baštine– koji su praćeni multimedijalnim sadržajima (interaktivni ekrani, virtualna stvarnost u nišama), vjernim prikazima i rekonstrukcijama te stvarnim artefaktima i dijelovima prirode. Dio posjetiteljskog centra je geo kapsula kao prostor za dječje radionice te geo bar, prostor za odmor i okrijepu te geo suvenirnica.

Radno vrijeme centra je od utorka do subote u vremenu od 8 do 16 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.