Hrvatski radio

Radio Osijek

Glas civilnog društva treba ojačati

22.05.2018.

14:10

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: FB MOTUS - platforma organizacija civilnog društva OBŽ

Foto: FB MOTUS - platforma organizacija civilnog društva OBŽ

Foto: - / -

Desetak organizacija civilnog društva iz Osječko-baranjske županije udružilo se u platformu "Motus" s ciljem veće prepoznatljivosti te sudjelovanja organizacija civilnog društva u ukupnom društvenom i ekonomskom razvoju lokalne zajednice.

Izvršna direktorica osječkog Volonterskog centra i jedna od inicijatorica platforme Lejla Šehić-Relić je na predstavljanju te platforme rekla da im je osnovna ideja osnažiti glas udruga i organizacija civilnog društva, s ciljem sustavnog i ozbiljnog djelovanja na društvenom razvoju. "Vrijeme pred nama i društveni trendovi koji upućuju na potrebu daljnje demokratizacije društva, veće inkluzije i integracije isključenih i marginaliziranih skupina u društvu, suvremenog obrazovanja, inovativnosti i izrazito brze reakcije na promjene u okruženju, zahtijevat će snažan angažman civilnog društva", kaže Šehić-Relić. Ističe kako će u prvo vrijeme intenzivirati dijalog ne samo s predstavnicima lokalne samouprave, već i s institucijama na državnoj razini, jer upravo toga posljednjih godina nema dovoljno. "Želimo uspostaviti suradnju sa svim ostalim čimbenicima u društvu, radi ozbiljnih razgovora o tome kako ćemo kreirati javne politike i proizvoditi programe, značajne za svakodnevni život naših građana", dodala je.
Predsjednik Udruge "Zeleni Osijek" Jasmin Sadiković ocijenio je kako su udruge, okupljene u toj inicijativi, zaključile da se civilno društvo posljednjih godina percipira nedovoljno u odnosnu na njihov doprinos razvoju društva i opće dobrobiti, u smislu pružanja socijalnih usluga, zaštite okoliša,  ljudskih prava i drugih aktivnosti. "Prepoznali smo da zajedničkim nastupom u raznim projektima te partnerskom suradnjom s lokalnom samoupravom, možemo promijeniti percepciju o nama kao udrugama, ali i puno više pridonijeti razvoju lokalne zajednice", istaknuo je Sadiković. Napominje da udruge iz ove platforme imaju već dosta stručnog znanja i iskustva u realizaciji EU projekata te kako je platforma otvorena za pristup novih organizacija civilnog društva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.