Hrvatski radio

Radio Osijek

Glas djece za kvalitetne škole

20.11.2015.

15:27

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni je dan dječjih prava. U Osijeku je održano nekoliko akcija od kojih je najbrojnija bila na Trgu Ante Starčevića, gdje su se djeca u pisivala u Veliku knjigu o školi. Dan dječkih prava obilježava se s ciljem boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece.

"Reporteri boljeg društva", učenici osječki osnovnih škola uključeni u istoimeni projekt Udruge Dokkica, na središnjem su trgu informirali građane i djecu o inicijativi, intervjuirali ih, motivirali ih za pisanje poruka u Veliku knjigu o školi, fotografirali i snimali video zapise. Posjetili su ih učenici 5. razreda Osnovne škole Dobriša Cesarić te 6., 7. i 8. razreda valpovačke Osnovne škole M. P. Katančića.
 


Tim povodom školarci u Osijeku okupili su se na trgu Ante Starčevića da bi obilježili svoj dan i ukazali na probleme koji ih muče. Predsjednica Dokkice Ines Perić kaže kako se prava djeteta na žalost ne poštuju dovoljno, niti se čuje njihov glas. "To je bio i glavni razlog pokretanja inicijative 'Glas djece za kvalitetne škole', istaknula je Perić.  Uz pomoć osječkih umjetnika djeca su napravila i skulpturu učenika koji traži bolje škole. Svi koji su danas došli na trg mogli su u Veliku knjigu o školi napisati i svoje vizije i ideje o školi kakvu bi željeli imati. 

 

Međunarodni dan prava djeteta obilježila je i Humanitarna udruga Rijeka ljubavi koja je za djecu socijalno ugroženih obitelji pripremila prigodan program i darove. Bilo je tu i slatkiša, ali i ćevapa i pizza - sve zahvaljujući znanim i anonimnim donatorima. "Nema iznimke, prava su jednaka za svu djecu", istaknula je volonterka Rijeke ljubavi Mihaela Korman.
Generalna skupština UN-a je 20. studenoga 1959. godine usvojila Deklaraciju o pravima djeteta, a 1989. godine Konvenciju o pravima djeteta. Od 20. studenoga 1989. u cijelom se svijetu obilježava Međunarodni dan dječjih prava, koji je potaknula Organizacija Ujedinjenih naroda i njezine specijalizirane ustanove.
Osnovna dječja prava su:
Prava preživljavanja - hrana, smještaj, stanovanje, zdravlje, životni standard
Razvojna prava - razvoj, odgoj i obrazovanje, obitelj, kultura, identitet;
Prava sudjelovanja - donošenje odluka, druženje, izražavanje, pristup informacijama
Prava zaštite od - zlostavljanja, zanemarivanja, izrabljivanja, mučenja, otmice, prostitucije

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.