Hrvatski radio

Radio Osijek

Glavaš: Na čelu Srbije su pročetnički nacionalisti

04.08.2016.

12:35

Autor: Hina / Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

S obzirom na izjave koje posljednjih dana dolaze od strane srbijanskih diplomata, od strane Aleksandra Vučića, Tomislava Nikolić i Ivice Dačića, prvu je konferenciju za novinare nakon više od 7 godina u Osijeku održao utemeljitelj HDSSB-a Branimir Glavaš.

Branimir Glavaš je oštro prozvao aktualnu vlast, od koje traži odlučnu reakciju na, kako kaže, ponovno oživljavanje velikosrpske politike od strane Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića. Prosvjedne note i miješanje u unutarnja pitanja Hrvatske iz Beograda, naglašava Glavaš, niz je laži, poput zamjena govora Stepinca i Kvaternika, događaja vezanih za Miru Barešića i obilježavanja ustanka u Srbu. Za srbijanske naprednjake koji vladaju Srbijom tvrdi da su izravni nasljednici velikosrpske, četničke politike 90-ih.

"Na čelu Srbije nisu normalni političari demokratskih uvjerenja i svjetonazora, već istine radi, to treba javno reći, okorjeli srpski neofašisti, pročetnički nacionalisti, koje Hrvatska treba procesuirati zbog zlodjela koje su radili tijekom Domovinskog rata za vrijeme velikosrpske agresije na području Republike Hrvatske", rekao je, među ostalim, saborski zastupnik HDSSB-a Branimir Glavaš i dodao: "Sva trojica aktivni sudionici velikosrpske i četničke agresije na Hrvatsku od 1991. do 1995. te zbog toga trebaju odgovarati pred hrvatskim sudovima". Napomenuo je kako su im građani Srbije dali povjerenje na izborima i nije na njemu da se miješa u njihovu unutarnju politiku, no, ako građani Srbije žele u 21. stoljeću živjeti i graditi četničku državu to je njihovo pravo i poštuje njihovu želju.

Što se tiče njihovih prosvjeda zbog ukidanja moje presude od strane Vrhovnog suda, odnosno vraćanja mog predmeta na ponovno suđenje, smatram krajnjom, najblaže rečeno, drskošću komentirati presude pravosudnih tijela drugih država. Obzirom da će mi biti omogućeno ponovljeno suđenje, pozivam Srbiju da pošalju svog promatrača neka prati suđenje pa neće srpska diplomacija lupetati kao sada kad crpe informacije od kojekakvih Teršelički, Sarnavki, Pusića i sličnih plaćenika stranih obavještajnih službi, izjavio je Glavaš.

Kao građanin Hrvatske zgrožen je, kaže, srbijanskim prosvjedima zbog poništenja presude za ratni zločin u slučaju blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Glavaš apelira na institucije Republike Hrvatske da odlučno reagiraju na takvo ponašanje: "Srbija je na putu postati članicom EU i ne smatram da ih mi trebamo sprječavati u ostvarivanju toga cilja. No, Hrvatska ne smije dopustiti da na tom putu Srbija ne da odgovore na pitanja koja su otvorena 25 godina od utvrđivanja odgovornosti za preko 1600 poginulih prilikom velikosrpske agresije samo na grad Osijek i okolicu, konačnog otkrivanja istine o nestalima čija je sudbina i dalje nepoznata, o masovnim grobnicama o kojima se i dalje šuti i brojna druga pitanja prebolna za građane Hrvatske", rekao je Glavaš.

Dodao je, što se njega tiče, da kao hrvatski general smatra komplimentom što se posljednjih dana našao na udaru državnog vrha Republike Srbije te što je izložen oštroj kritici četničke vlasti 'Beogradskog pašaluka'. Napomenuo je kako se posebno počašćenim osjeća što je uz mučenika, blaženika i kardinala Alojzija Stepinca te hrvatskog viteza Miru Barešića bio i sam imenom i prezimenom predmetom izljeva srbijanskog bijesa izraženih u seriji diplomatksih prosvjednih nota. Rekao je kako za razliku od srbijanskog premijera Vučića i predsjednika Nikolića koji su ognjem i mačem napadali njegov narod i domovinu, on nikada nije nogom kročio u Srbiju ratovati niti je ratovao u Petrovaradinu, Beogradu, Kragujevcu ili Nišu nego na istoku Hrvatske braneći svoju domovinu, grad i dom na što je ponosan: "Današnji srbijanski premijer Vučić prijetio je javno sa Skupštinske govornice u Beogradskoj Skupštini da za svakog ubijenog Srbina treba ubiti sto Muslimana, a ujedno odgovaram protupitanjem: Zamislite samo da smo mi u Hrvatskoj primjenjivali metodu tog "kulturnog i civiliziranog" četnika? Pa danas u Hrvatskoj ne bi bilo niti jednog Srbina", rekao je Glavaš.

Od DORH-a zatražio očitovanje istražuje li Vučića

Dodao je kako mu je poznato da je za vrijeme mandata Vlade Zorana Milanovića Aleksandar Vučić osobno putem svojih veza u hrvatskim obavještajnim službama provjeravao obavlja li DORH istrage vezano uz njegove zločinačke aktivnosti na području Hrvatske za vrijeme Domovinskog rata. Glavaš je, kao građanin Hrvatske, zatražio od DORH-a da se očituje istražuje li tehničkog premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića zbog mogućeg počinjena kaznenog djela ratnog zločina na području Hrvatske i BiH u vremenu od 1991. do konca devedesetih godina ili ne. Također je javno pitao dokle je DORH stigao u obradi i procesuiranju kaznene prijave podnesene 19. veljače ove godine protiv predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića zbog ratnog zločina za kojega se osnovano sumnja da ga je počinio u selu Antin.

Branimir Glavaš na kraju konferencije za novinare čestitao je svim hrvatskim braniteljima i hrvatskom narodu Dan pobjede, 21. obljetnicu "Oluje".

Cjelokupan govor Branimira Glavaša mođete čuti ili pročitati u prilozima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.