Hrvatski radio

Radio Osijek

Glavaš pušten iz zatvora

20.01.2015.

13:31

Autor: Hina/ Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Branimir Glavaš pušten je oko 13 sati iz mostarskog zatvora nakon što je sud BiH razmatrao odluku hrvatskog Ustavnog suda koji je za njega ukinuo pravomoćnu presudu za ratne zločine.

U prvoj izjavi za javnost Glavaš je rekao kako će s odvjetnicima analizirati hoće li se vratiti u Hrvatsku i sudjelovati u drugostupanjskom postupku koji će se protiv njega voditi. Dodao je da očekuje izricanje oslobađajuće presude u obnovljenom sudskom postupku. On je nakon izjava medijima otišao u Drinovce kod Gruda gdje ima obiteljsku kuću.

Sud BiH donio je odluku o Glavaševu puštanju iz zatvora pet dana nakon što je iz Hrvatske stigla obavijest i odluka o ukidanju presude od osam godina zatvora na koliko ga je Vrhovni sud pravomoćno osudio za ratne zločine. Glavaš je od 2011. izdržavao kaznu zatvora u Mostaru nakon što je pobjegao u BiH.

Nedugo nakon odluke hrvatskog Ustavnoga suda, zagrebački Županijski sud raspisao je tjeralicu za Branimirom Glavašem budući je na snazi nepravomoćna presuda temeljem koje mu je ranije određen pritvor.

Nepravomoćnom presudom Glavaš je osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnih zločina u Osijeku 1991. godine u slučajevima nazvanim Selotejp i Garaža.

Glavašev odvjetnik Dražen Matijević rekao je kako je danas u ime svoga branjenika uložio zahtjev Vrhovnom sudu Republike Hrvatske da ukine istražni zatvor temeljem tjeralice zagrebačkog Županijskog suda. Tvrdi da za to nema zakonske osnove jer je Glavaš više od pet godina proveo u istražnom zatvoru.

Od ukupno pet godina i četiri mjeseca van slobode, Glavaš je u mostarskom zatvoru bio četiri godine, a preostali dio kazne odslužio je u Sarajevu i Zenici.

Ustavni sud Republike Hrvatske odluku o ukidanju presude Vrhovnog suda vezano za osmogodišnju kaznu zatvora donio je 12. siječnja, a nakon toga Županijski sud gdje je ostala važiti nepravomona presuda u trajanju od deset godina izdao je prošlog tjedna tjeralicu za Branimirom Glavaše. Prema toj tjeralici u slučaju da stupi na tlo Republike Hrvatske Glavaš bi bio uhićen.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.