Hrvatski radio

Radio Osijek

Glavaš uoči novog suđenja prijavio Fehira za ubojstvo u garaži

03.06.2019.

11:05

Autor: Radio Osijek/HINA

fotografija HRT

fotografija HRT

Foto: - / -

Uoči svjedočenja nekadašnjeg krunskog svjedoka Krunoslava Fehira na početku ponovljenog suđenja Branimiru Glavašu u slučajevima "garaža" i "selotejp', Glavaš je podnio kaznenu prijavu protiv Fehira zbog ubojstva Čedomira Vučkovića ratne 1991., doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

 

Vučkovića je u kolovozu 1991. usmrtio tada 16-godišnji Fehir, pripadnik tzv. Branimirove osječke bojne ili "zaštitne čete" koji je naknadno dobio status zaštićenog svjedoka, a u ranijim je suđenjima teretio Glavaša. Među ostalim i na temelju Fehirova iskaza Glavaš i njegovi suoptuženici već su bili osuđeni, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

O prošlotjednom podnošenju kaznene prijave protiv Fehira Glavaševi odvjetnici u ponedjeljak su na zagrebačkom Županijskom sudu izvijestili sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Tanje Pavelin.
Suđenje je nastavljeno čitanjem optužnice nakon čega su se Glavaš i njegovi suoptuženici izjasnili da nisu krivi, a na raspravi će ponovno biti ispitan i Fehir.
Novo suđenje u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom siječnju ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka prošle godine prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.
Nakon što je Državno odvjetništvo protiv razdvajanja suđenja podnijelo zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovni sud je ukinuo rješenje izvanraspravnog sudskog vijeća kojim je predsjedao Ivan Turudić, uvaživši većinu argumenata iznesenih u zahtjevu Državnog odvjetništva pa je zagrebački Županijski sud morao nastaviti s jedinstvenim suđenjem.
Glavaš i njegovi suoptuženici od početka odbacuju optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubojstva osječkim Srba u slučajevima "garaža" i "selotejp".

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.