Hrvatski radio

Radio Osijek

Glazbene digitalne streaming platforme - paradigma postmodernog upravljačkog modela

25.04.2022.

18:29

Autor: Radio Osijek

Studenti Aukos - a

Studenti Aukos - a

Foto: Marina Ban / Radio Osijek

Panel diskusija pod nazivom "Glazbene digitalne streaming platforme - paradigma postmodernog upravljačkog modela" održana je u Auli Rektorata Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.

Odsjek za instrumentalne studije Akademije za umjetnost i kulturu, u sklopu kolegija Osnovne glazbene industrije i završnice projekta Dani Paje Kolarića organizirao je panel diskusiju pod nazivom "Glazbene digitalne platforme - paradigma postmodernog upravljačkog modela". Na panelu su sudjelovali znanstvenici, umjetnici i producenti te vodeće osoba glazbene industrije u Hrvatskoj: Miro Tabak (HDS Zamp), Nikola Knežević (glazbeni urednik Croatia recordsa), Goran Dragaš (glazbeni kreator) i red. prof. dr. art. Robert Raponja, prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Naime, ubrzani razvoj tehnologije nameće pitanja o tome što glazbnici, umjetnici autori i interpretatori moraju učiniti kako bi opstali u novom, digitalnom svijetu kreativne industrije. Postavlja se i pitanje kako predstaviti neko svoje autorsko djelo, kako ga zaštititi te okupiti kreativni tim. Nikada prije u povijesti nije bilo toliko prilika za autore i izvođače da se njihova glazba čuje, distributera i prodaje na globalnoj razini, a to donosi i mnoge probleme te otvara važna pitanja na koja se, u sklopu ovoga panela, pokušalo dati odgovore. 

Kroz panel svoja su pitanja postavljali i studenti, a tematski ih se provuklo kroz povijest izuma tiskarskog stroja, zapisivanja nota, preko čitavog niza tehničkih unapređenja; izum radija, mikrofona, gramofona, fonografa koji su omogućili da se dokaže kako je napredak tehnologije doveo do pojave mp3 zapisa pa sve do zapisa i informacija putem interneta. "Tehnološka promjena mijenja sve" istaknuo je NIkola Knežević. 

Danas, možemo zaključiti, promijenilo se doista sve: u produkcijskom smislu pa do toga da jedan glazbenik može napraviti pjesmu u svojoj sobi, koja će osvojiti i streaming platforme i fizičke medije. Miro Tabak ističe: "Emocije mijenjaju sve". 

Koliko su zvuk i glazba važni, istaknuo je i red. prof. art. Robert Raponja, redatelj i prorektor za umjenost i kulturu koji navodi: "Zvuk je kao prijenos informacije itekako bitan! Zvuk otvara one prostore koje gledatelj može asocirati te poziva gledatelja na kreativnost. Dobar kompozitor zna svojom kreativnošću zainteresirati i pokazati što se u prostorima koji nisu golim okom vidljivi može prenijeti". 

Voditelji panela otvorili su brojna pitanja, a i studentima dali odgovore na teme koje se vežu uz zarade na Youtube kanalu te otkrili što je uopće potrebno da bi se ostvarila zarada i putem digitalnih platformi. Također, naglasak je stavljen na kreiranje mini EP-a, koji su se pokazali kao sjajnim odgovorom današnjice, jer se umjesto velikih albuma izdaju manje ploče, koje sadrže od tri do pet pjesama. Na taj način su otvoreni i prema albumima.

Odaziv studenata bio je iznimno velik te se najavljuje mogućnost novih panel diskusija.

Moderatorica panel diskusije je dr. sc. Blanka Gigić Karl.

Panelisti

Panelisti

Foto: Marina Ban / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.