Hrvatski radio

Radio Osijek

Operni užitak u osječkom kazalitštu

28.04.2022.

22:40

Autor: Marina Ban, HRT Radio Osijek

Premijera HNK Osijek

Premijera HNK Osijek

Foto: Marina Ban / HRT Radio Osijek

Osječka operna kuća bogatija je za još jednu premijeru. Riječ je o koprodukciji HNK Osijek i HNK Ivana pl. Zajca u Osijeku. Dugo je očekivana i planirana bila suradnja, koja je urodila sjajnim plodovima. Iako je premijera izvedena u ožujku ove godine u Rijeci, u Osijeku smo imali priliku vidjeti nešto drugačiji postav, uz pratnju osječkog opernog orkestra. 

Opera Arlecchino pravi je primjer urnebesno komične jednočinke, u kojoj napetost drže glumci, solo pjevači i fenomenalna glazba F. Busonija. U potpisu režije je riječki intendant Marin Blažević, koji je Arlecchina vidio kao dvojaku ličnost (mušku i žensku) pa smo tako u komičnoj verziji gledali sjajne Serenu Ferraiulo i Giulia Settima. Busonijev “Arlecchino” parodija je raznih opera te se savršeno uklapa u čudnovati diptih s Puccinijevim komičnim djelom. Sjajnog Ser Matea del Sarta premijerno je utjelovio već potvrđeni Leon Košavić, a valja izdvojiti i Kristinu Owais u ulozi Colombine. Robert Adamček i Miloš Milojević još su jedni u nizu solista kojima je jako dobro “legao” spoj pjevač - glumac. Izniman i komičan “Arlecchino”, opera koju ne gledamo često, osvježio je grad Osijek, probranu i kritičnu publiku ovog grada, a ujedno zadržavajući sadržaj dosljedan autorskoj zamisli, no donoseći sasvim novi pogled na komičnost!

Pod sjajnijom palicom Stjepana Vugera zasjala je i opera “Gianni Schicchi”. Opera je to viđena očima skladatelja Giaccoma Puccinija. Tako se u premijernoj postavi kao izvrstan Dalibor Hanzalek, pouzdan, točan; pronoseci sjajno i transformaciju koja ga čeka u ulozi Schicchija. Kao Laurettu premijerno smo gledali sopranisticu Ivanu Medić, koja se nakon dugo vremena vratila u operu i pokazala izvrsnost (ponovo!). U ulozi Zite nastupila je Gordana Kalmar, dok je uloga Rinuccia pripala Mateju Predojeviću Petriću. Standardno dobri pokazali su se i Ladislav Vrgoč (Gherardo) i Katarina Toplek (Nella) te Blaž Galojlić i Miloš Milojević. Drugi dio, opera “Gianni Schicchi” publici je donijela potpuno drugačiju glazbu, pravu puccinijevsku. Režiju ove jednočinke potpisuje Fabrizio Melani, koji je naglasak dao na činjenicu kako opera uistinu - nije komična. Ona zapravo govori o pravim problemima života (tuzi i bijedi). 

Obje opere pjevane su na talijanskom jeziku, uz titlove na hrvatskom jeziku. Zanimljiv je diptih donešen i na pozornicu osječkog HNK. Operu “Gianni Schicchi” u osječkoj je verziji dosljedno i estetski uredno pronio osječki orkestar, bogato melodirajući i pronoseći glavne tematske fraze.

Ove su dvije jednočinke u zajedničkoj predstavi zapravo ostale odvojene - ako ih tako želimo prezentirati, no osječka publika prepoznala ih je kao ljepotu opernih uspjeha te ih ogromnim aplauzom i nagradila.

Galerija
HNK Osijek, Foto: Marina Ban/HRT Radio Osijek
HNK Osijek, Foto: Marina Ban/HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.