Hrvatski radio

Radio Osijek

GO SDP Osijek: misli li se na potrebe osječkih umirovljenika?

19.09.2023.

17:05

Autor: Ana Mitar Šimić

GO SDP Osijek

GO SDP Osijek

Foto: Ana Mitar Šimić / Radio Osijek

Na današnjoj konferenciji za novinare, predsjednik Gradske organizacije SDP-a Osijek, Vjeran Marijašević ukazao je na nepovoljan položaj umirovljenika u Osijeku, ali i državi te istaknuo neke od gorućih problema s kojima se osječki umirovljenici suočavaju posebno dolaskom inflacije. 

"Umirovljenici u Hrvatskoj i Osijeku suočeni su s predugim listama čekanja na smještaj u domove za starije i nemoćne osobe. Čekanje od sedam, deset ili dvanaest godina realnost je za stotine naših starijih sugrađana koji se pitaju hoće li dočekati svoj red u domu. Sustavno rješenje ovoga problema imalo bi puno više dugoročnih učinaka od jednokratnih isplata kojima Vlada RH na neuvjerljiv način prikazuje tobožnju brigu o umirovljenicima koji su pritisnuti sve jačom inflacijom", rekao je predsjednik Gradske organizacije SDP-a Osijek, Vjeran Marijašević. 


Uz duge liste čekanja problem s kojim su se Gradskoj organizaciji SDP-a obratili umirovljenici tiče se i ukinute mjere pomoći u kući koju je provodilo GD Crvenog križa Osijek. Ova mjera pružala je značajnu pomoć starijim sugrađanima koji nisu u mogućnosti obavljati kućne poslove, a njezinim ukidanjem značajno je otežano normalno funkcioniranje dijelu sugrađana treće životne dobi. Zbog svega navedenog, istaknuo je Marijašević, apeliraju na nadležne da preispitaju svoje odluke i olakšaju živote osječkim umirovljenicima. 


Marijašević se dotaknuo i trenutne gradske vlasti te istaknuo kako se obećano proširenje Doma za starije i nemoćne u Drinskoj ulici još uvijek nije ostvarilo. 


Uz to, dodatno je istaknuo još nekoliko podataka koje je, kako kaže, javnost dužna znati. 


"Proračunska izdvajanja u 2022. godini za stavku koja se odnosi na skrb za starije i nemoćne smanjena je u odnosu na 2021. godinu. SDP smatra da je smanjivanje izdvajanja u ovoj kategoriji neosjetljivo i neprihvatljivo, posebice uzimajući u obzir rastuće troškove života koje najviše osjete najsiromašniji slojevi stanovništva. S druge strane, izdvajanje za proračunsku stavku „aktivnosti informiranja i protokola“ gradonačelnika u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu gotovo je udvostručeno i povećano za milijun kuna ili preko 130.000 eura! Pitamo se koliko naših umirovljenika i socijalno ugroženih građana živi bolje zahvaljujući pojačanom izdvajanju gradske uprave za (samo)propagandu", zaključio je Marijašević. 


Više s konferencije za novinare poslušajte u izjavi Vjerana Marijaševića, a nakon njega umirovljenice Zdenke Smailbegović.

Izjave

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.