Hrvatski radio

Radio Osijek

'GO STEM sajam' za učenike osnovnih i srednjih škola na FERIT-u

15.09.2021.

11:08

Autor: Marija Vukasović Petrinović

foto: HRT/mvp

foto: HRT/mvp

Foto: - / -

Na početku još jedne u epidemiološkom smislu izazovne nastavne godine Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT ) Osijek organizira "Go STEM sajam“, koji je počeo u 10, a traje do 17 sati u prostorima FERIT-a.

"Go STEM sajam" sadrži mnoštvo interaktivnih radionica iz temeljnih područja (matematika, fizika) i primijenjenih inženjerskih područja (elektrotehnika, energija i očuvanje okoliša, elektronika, automatika, računarstvo i informacijske tehnologije).

"Pokušavamo što više ući u srednje i osnovne škole kako bismo motivirali učenika za studiranje u steam području, pogotovo u području elektrotehnike i računarstva i već više godina smo organizirali LABUS sajam koji je bio prethodnica. Ovaj projekt je nastavak LABUS sajma - motiviramo učenike za inženjerska zanimanja odnosno za zanimanja u steam području, za upisivanje studijskih programa ovoga fakulteta. Danas i sutra su Dani otvorenih vrata i Dani karijera na kojima će se predstaviti 50 tvrtki. U novoj akademskoj godini nismo imali problema s upisima, ukupno je 400 studenata u Osijeku i 40 studenata na dislociranom studiju u Vinkovcima" - rekao je novinarima dekan FERIT-a Drago Žagar.

Voditelji radionica su nastavnici i asistenti iz temeljnih prirodoslovno-matematičkih i primijenjenih inženjerskih područja svih FERIT-ovih zavoda koji će polaznicima omogućiti aktivno sudjelovanje u provedbi eksperimenata, poučiti ih nekim inženjerskim vještinama i približiti primjenu novih modernih tehnologija.

"Go STEM sajam" je još jedna od FERIT-ovih aktivnosti popularizacije znanosti usmjerena na povezivanje osnovnoškolske i srednjoškolske nastave iz STEM područja s visokoškolskom inženjerskom nastavom.

Detaljnije o programu i rasporedu radionica sajma na poveznici: http://labus.ferit.hr/gostem-sajam . 

"Go STEM sajam" provodi se u okviru projekta RCK ELPROS, u kojemu FERIT Osijek ima ulogu partnera.

"Projekt je u vrijednosti oko 43 milijuna kuna, nositelj programa je Elektrotehnička i prometna škola Osijek ,a financiran je iz Europskog socijalnog fonda. U sklopu projekata provodimo niz edukativnih radionica, ali ono što mogu naglasiti je to da ćemo razviti i nove programe obrazovanja. Riječ je o programima formalnog i neformalnog karaktera uz zanimanja koaj su danas vrlo tražena na tržištu rada. To su područja block change tehnologije, obnovljivih izvora, inteligentnih instalacija, web programiramanja i slično" - rekla je voditeljica projekta Rebecca Raff.

Sajam se održava uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.