Hrvatski radio

Radio Osijek

Godišnja skupština Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela

07.03.2017.

10:17

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U organizaciji Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj i Đakovačko-osječke nadbiskupije u biskupijskom sjemeništu u Đakovu održava se Godišnja skupština Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj.

Skup je počeo sinoć koncelebriranom misom u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu koju je služio monsinjor Marin Srakić, nadbiskup u miru, a ravnatelji su se susreli s bogoslovima i njihovim poglavarima.

Danas se održava radni dio Skupštine, a navečer u 18 sati svi će ravnatelji PMD-a sudjelovati na misama po župama Đakovačko-osječke nadbiskupije: Župa svetog Mihaela, Cerna; Župa sv. Mihaela, Donji Miholjac; Župa Svih Svetih, Đakovo; Župa sv. Nikole Tavelića, Županja; Župa Dobrog Pastira, Đakovo). 

U srijedu, 8. ožujka, ujutro nastavlja se radni dio skupštine, a poslijepodne je predviđeno hodočašće u Slavonski Brod. Koncelebriranu misu u svetištu Gospe Brze Pomoći u 18:30 sati predvodit će mons. Slobodan Štambuk, predsjednik Vijeća za misije HBK i hvarsko-bračko-viški biskup. Susret završava u četvrtak, 9. ožujka jutarnjom misom.

Naziv Papinska misijska djela u skraćenom se obliku često označuju početnim slovima tih triju riječi: PMD. To su ustanove Katoličke Crkve koje se bave pomaganjem siromašnoj braći i sestrama u misijskim krajevima svijeta, molitveno i materijalno. Opća misija Crkve postala je institucijom osnivanjem Zbora za širenje vjere (Congregatio de Propaganda Fide) 1622., koja se danas zove Kongregacija ili zbor za evangelizaciju naroda. Misijska djela, nastala u Europi spontano kao znak prisutnosti žive misijske svijesti vjernika katolika, došla su u okrilje toga  Zbora te su u svoj naslov dobila predznak „papinska“, jer ih preporučuje Sveti Otac Papa i iza njih stoji sa svim svojim autoritetom. Kad govorimo o Papinskim misijskim djelima, govorimo zapravo o četiri društva nastala u prošlom i pretprošlom stoljeću. To su: Djelo za širenje vjere (1822.); Djelo svetoga Djetinjstva (1843.), Djelo svetog Petra apostola (1889.), te četvrto djelo, Misijska zajednica (1916.). Spomenimo i njihove utemeljitelje: Djelo za širenje vjere osnovala je djevojka Paulina Maria Jaricot (1799.-1862.), Djelo sv. Djetinjstva biskup Charles Auguste Marie de Forbin-Janson (1785.-1844.), Djelo sv. Petra apostola Jeanne Bigard (1859.-1934.) zajedno sa svojom majkom Stephanie, te četvrto Djelo Misijska zajednica osnovao je misionar bl. Paolo Manna (1872.-1952.).Glavni uredi se već više desetljeća nalaze u Rimu a vode ih četiri glavna tajnika na čelu s predsjednikom Papinskih misijskih djela, pri Zboru za evangelizaciju naroda.
Nacionalnu upravu PMD svojim dekretom osniva Zbor za evangelizaciju naroda, s prethodnim dogovorom s Biskupskim konferencijama pojedinih zemalja pri kojima djeluju Nacionalna misijska vijeća. Prije demokratskih promjena na našim je prostorima bila samo jedna Nacionalna uprava PMD, dok su se s promjenama državnih granica dogodile promjene i na crkveno-misijskom području. Tako Crkva u Hrvata od 2001. ima dvojicu nacionalnih ravnatelja (s uredima u Sarajevu i u Zagrebu), prema državnim granicama, koji je predstavljaju na Generalnoj godišnjoj skupštini PMD, te na drugim susretima koji se organiziraju na kontinentalnim i drugim razinama. Nacionalnog ravnatelja PMD imenuje pročelnik Zbora za evangelizaciju naroda na prijedlog biskupske konferencije koja predlaže tri imena. Zadaća im je da PMD budu prisutna i djelotvorna u svakoj pojedinoj Crkvi (Statut, čl. 50).
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.