Hrvatski radio

Radio Osijek

09:57 / 14.06.2022.

Autor: HRT Radio Osijek

Godišnji koncert Lipe s 50 pjevača

HPD Lipa

HPD Lipa

Foto: HPD Lipa / HRT Radio Osijek

Na programu Godišnjeg koncerta bile su skladbe klasičnog, popularnog žanra ali i obrade folklornih skladbi. Dijelom programa predstavio se i Dječji zbor hrvatskog pjevačkog društva Lipa.

Pojavom pandemije COVID-19 nastupilo je teško vrijeme za kulturnoumjetnička društva pa tako i za „Lipu”. Od ožujka 2020. do rujna 2021. godine društvo je djelovalo uz kraće i duže prekide, a probe su se sukladno epidemiološkim mjerama održavale u manjim grupama i rjeđe. Izostala su planirana putovanja i koncerti, no u tom razdoblju veliki i mali lipaši uspjeli su snimiti dva glazbena videospota, sudjelovati na desetak manjih nastupa u gradu Osijeku i djelovati humanitarno. Početkom rujna zbor počinje s redovitim probama te se prijavljuje na 4. natjecanje zborova (online) u sklopu Festivala glazbe Zagreb gdje osvaja Zlatnu plaketu i prvo mjesto među 13 prijavljenih zborova. Dječji zbor početkom 2022. godine osvaja Zlatnu plaketu na natjecanju u Požegi. Društvo je održalo i tradicionalni Božićni koncert u nedovršenoj koncertnoj dvorani Kulturnog centra Osijek.

Na programu Godišnjeg koncerta bile su skladbe klasičnog, popularnog žanra ali i obrade folklornih skladbi. Dijelom programa predstavio se i Dječji zbor hrvatskog pjevačkog društva Lipa.

Nakon prvog dijela koncerta predsjednik Lipe Drago Žagar uručio je priznanja zaslužnim članovima.

Nekoliko skladbi treba posebno istaknuti. Et in Terra Pax, hrvatska je praizvedba koju je Branko Starc napisao kao simboličan doprinos za mir u Ukrajini. Marijana Matijević je voditeljica dječjeg zbora Lipa, ali i autorica nekoliko pjesama pisanih za dječji zbor. Za njezinu pjesmu Najljepši grad najmlađi su članovi nedavno snimili i glazbeni videospot.

Pjevačko društvo s publikom dijeli lijepe trenutke, ali i trenutke tuge. Pjesmu Tužaljka, Stjepana Lovrića Društvo je posvetilo svim članovima koji su nas napustiti u posljednje tri godine. Bivši dirigenti Josip Jerković i Jelena Burić te članovi-  Vatroslav Šerić i Jelena Sesvečan.

"Podijeliti radost muziciranja s dragom publikom i to u punom sastavu s oko pedeset pjevača na Godišnjem koncertu, za pjevače Hrvatskog pjevačkog društva „Lipa” bila je velika sreća i zadovoljstvo", priopćili su iz Lipe.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.