Hrvatski radio

Radio Osijek

Godišnji sastanak dorađivača sjemena

02.07.2021.

15:39

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo HAPIH-a nacionalno je ovlašteno tijelo za nadzor sjemenske proizvodnje i izdavanje certifikata. Na Danu otvorenih vrata prijavljivača post registracijskih pokusa strnih žitarica i soje izvjestili su da Hrvatska ima 75 600 tona sjemena svih biljnih vrsta.

Posljednjih se nekoliko godina bilježi rast proizvedenih količina, no tek smo se sada vratili na razinu prije ulaska u Europsku uniju. Gotovo smo samodostatni u sjemenu strnih žitarica, a kod svih se ostalih kultura osim kod soje bilježi manjak, izvjestio je Goran Jukić, pomoćnik ravnateljice HAPIH-a za istraživanje i međunarodnu suradnju. "Najveće su količine u strnim žitaricama - sa zastupljenošću od 84,5 posto, slijedi industrijsko bilje s 14,5 posto te sve ostale grupe bilja sa samo 1,1 posto zastupljenosti. Od biljnih je vrsta dakako najzanimljivija i najznačajnija pšenica koje u u Hrvatskoj imamo 41 000 tona. Ako to usporedimo s 2017. godinom u kojoj smo imali 29 000 tona, vidi se koliki je rasla certifikacija. Druga je kultura u Hrvatskoj soja i imamo je 11 200 tona. Riječ je o povijesnim količinama te uljarice koje Hrvatska nikad dosada nije imala. Te su količine dostatne za hrvatsku merkantilnu proizvodnju, te tridesetak posto ide i u izvoz. Ozimog ječma imamo 10 200 tona, kukuruza 5 780 tona te  raži i jarog ječma po 2 500 tona. To su najznačajnije kulture u Republici Hrvatskoj. Trenutačno imamo 19 100 hektara u prozvodnji i ona je na razini prošle godine. Hrvatska je kao članica Europske unije 11. zemlja po količinama kukuruza, 9. po količinama ozime pšenice te smo prošle godine bili 3. po certificiranim količinama sjemenske soje. Ove godine imamo porast u proizvodnji soje za 350 hektara i ako ostane tako trebali bismo se "popeti" na 2. mjesto u Europi. Te su se količine odrazile i na merkantilnu proizvodnju te danas imamo oko 90 000 hektara u proizvodnji. A obzirom da je naša sjemenska soja cerificirana i GMO testirana - ona je prepoznata u Europi i postala je sve traženija. Soja je važna proteinsko-uljna kultura na svjetskoj razini, a Hrvatska je znalac u njezinoj proizvodnju. Sustav kontrole jako je važan - pogotovo GMO kontrole koja se radi u HAPIH-u (koji je uz Zavod za javno zdravstvo jedini referentni laboratorij u Hrvatskoj)".               

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.