Hrvatski radio

Radio Osijek

17:41 / 23.07.2015.

Autor: Davor Lončarić

Godišnjica Hrvatskih prijatelja

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski prijatelji prikupili su 250 tisuća kuna i pomogli unesrećenim obiteljima Gunje.

Inicijativa "Hrvatski prijatelji" pokrenuta je na poticaj Udruge GOGO i Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Sv. Rok iz Osijeka, a uz pomoć i potporu Općine Gunja i njezinog načelnika Hrvoja Lucića nakon katastrofalnih poplava u svibnju prošle godine.

Osnovni smisao inicijative bila je izravna pomoć najteže stradalima u poplavama. Projekt je počeo s pomoći 20 najteže pogođenih obitelj iz Općine Gunja, do kojih su došli na temelju podataka i prijedloga načelnika Općine Gunja. Inicijativa je otvorila web stranicu na kojoj su objavljeni podaci o najteže stradalim obiteljima Gunje s podacima o članovima obitelji, fotografijama njihovih uništenih domova i brojevima njihovih računa u bankama. Građani su tako mogli izravno na račun stradalih obitelji uplatiti novac u skladu sa svojim mogućnostima, bez straha da će uplaćeni novac završiti na računima s kojih se prosljeđivanje više ne može kontrolirati. Kako je izjavio koordinator inicijative, Miroslav Šimić, do danas je 38 obitelji dobilo "Hrvatske prijatelje" a ukupna vrijednosti donacija iznosi oko 250 tisuća kuna.

 

Inicijativa će uskoro podijeliti zahvalnice svim sudionicima akcije, i onima koji su dopustili da se njihova imena objave na internetskim stranicama i anonimnim donatorima. Miroslav Šimić najavio je i mogućnost njihova okupljanja u Gunji.

Kada je u pitanju inicijativa Hrvatski prijatelji, ona će sada biti zaustavljena kada je u pitanju pomoć stradalima u poplavi u Gunji, no aktivirat će se ponovno u nekim budućim humanitarnim akcijama. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.