Hrvatski radio

Radio Osijek

11:52 / 20.11.2018.

Autor: Hina/Radio Osijek

Godišnjica je stradanja Vukovaraca u Veleprometu i na Ovčari

foto: Branimir Bošnjak

foto: Branimir Bošnjak

Foto: - / -

Misom zadušnicom koju je služio vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić te polaganjem vijenca i paljenjem svijeća podno spomen ploče obilježena je 27. obljetnica stradanja Vukovaraca u Veleprometu .

U Veleprometovim hangarima su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe još u rujnu 1991. osnovale prihvatni centar u kojem su zatvarani, mučeni i ubijani zarobljeni hrvatski branitelji i civili. Po podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, kroz Velepromet je prošlo oko 10.000 osoba, a ubijeno je više od 700 zatočenika.
Vukovarka Ružica Barbarić je tijekom zatočeništva u Veleprometu bila silovana, tučena i maltretirana. "Bilo je strašno. Nakon zarobljavanja vodili su me po kućama i silovali. Ni sama ne znam kako sam to uspjela preživjeti. Bilo je strašno. Dvadeset godina nakon toga stravičnog iskustva nisam mogla spavati.  Radili su nam što su htjeli. Za ovaj zločin, a nisam bila jedina žena koja je silovana, nitko nije odgovarao", kazala je novinarima.

Vukovarci će se u utorak prisjetiti i žrtava Ovčare. Na tamošnjem poljoprivrednom dobru 20. studenoga 1991. godine pobijeno je 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice, zajedno s još pedesetak osoba za čijom sudbinom se još uvijek traga. Podno spomen obilježja na Ovčari vijence će položiti i svijeće zapaliti brojna izaslanstva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.