Hrvatski radio

Radio Osijek

Golubovi će povezati Vukovar i Knin

02.08.2016.

15:39

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vukovar će 5. kolovoza Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja obilježiti prigodnim programom, kada će, među ostalim, u "Letu za slobodu" tisuću golubova pismonoša odletjeti prema Kninu.

"Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja treba obilježiti ne samo u Kninu, gdje je središnja proslava, nego i diljem Hrvatske. Posebno ovaj blagdan treba obilježavati u Vukovaru gdje imamo niz tužnih obljetnica pa je ovo dan koji možemo proslaviti prisjećajući se velike pobjede", rekao je zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček koji je s članovima Organizacijskog odbora predstavio vukovarski program obilježavanja obljetnice oslobodilačke akcije "Oluje".
Poručio je kako žele na simboličan način povezati Knin i Vukovar, dva grada simbola Domovinskoga rata.
Program započinje u 6.30 sati manifestacijom pod nazivom Let za slobodu u okviru koje će s Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata biti pušteno tisuću golubova pismonoša na put prema Kninu. Istovremeno će iz Knina prema Vukovaru poletjeti golubovi iz kontinentalnog dijela Hrvatske.
Slijedi budnica koja će se kretati središtem grada, a zatim će na Memorijalnom groblju biti će položeni vijenci za poginule i nestale.

Nakon što u 10.15 sati s vukovarskog Vodotornja unuk poginuloga hrvatskog branitelja Dorijan Josić pusti, u znak mira, autohtonu pasminu goluba, Vukovarsku bijelu golubicu, zazvonit će zvona s crkve Svetoga Filipa i Jakova. Nakon mise na ulazu u Park šumu Adica biti otkrivena skulptura Isusa napravljena od debla stoljetnog slavonskog hrasta.
U sklopu programa proslave Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja najavljena je, među ostalim,  i prezentacija vozila i opreme MORH-a, vatrogasaca i policije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.