Hrvatski radio

Radio Osijek

Golubovi lete za slobodu

28.07.2015.

15:22

Autor: Radio Osijek/Hrvatski radio Vukovar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Golub kao starozavjetni simbol mira ove će godine povezati cijelu Hrvatsku za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja i to kroz projekt Let za slobodu koji je danas predstavljen u Vukovaru.

Prema riječima predsjednika Organizacijskoga odbora projekta Zdenka Pejaka riječ je o prvom nacionalnom letu za dvije tisuće mladih golubova pismonoša na relaciji Knin-Vukovar, Vukovar-Knin koji će zajedno poletjeti 5. kolovoza na 20.obljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluja ujutro u 6 sati i simboličnih 211 sekundi u znak sjećanja na isto toliko poginulih hrvatskih branitelja u Oluji i to s Memorijalnog groblja hrvatskih branitelja u Vukovaru, a u Kninu ispod tvrđave. Letom prema svojim domovima poslat će poruku mira i zajedništva. Predviđeno je da u letu sudjeluju golubovi iz Hrvatske, BiH te Vojvodine. Iz Vukovara bi put Knina trebali poletjeti golubovi iz primorskog dijela Hrvatske te iz Srednje Bosne i iz Hercegovine, a iz Knina prema Vukovaru golubovi iz kontinentalnog dijela Hrvatske te Vojvodine i bosanske Posavine.
Bit će to jedna od najtežih utrka za mlade golubove na svijetu, ističu organizatori ovog vrlo zahtjevnog i originalnog projekta, Športski klub uzgajivača golubova listonoša Vinkovci 1906 i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Grada Vukovara. Pokrovitelji su vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te gradovi Vukovar i Vinkovci.
Kako je istaknuo predsjednik Koordinacije Franjo Šoljić, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru će se proslavljati cijeli dan. Uz puštanje golubova, gradski će puhački orkestar u jutarnjim satima u središtu grada svirati budnice, vojska, policija i vatrogasci prezentirat će opremu, zainteresirani će se moći okušati u spravljanju fiš-paprikaša, a organizirano je i druženje uz tamburaški sastav Alegra. U večernjim satima bit će održan koncert Mladena Grdovića.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.