Hrvatski radio

Radio Osijek

Gospodarenje otpadom u Osijeku

09.07.2018.

12:51

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Svako kućanstvo imat će posude za odvojeno prikupljanje papira, plastike, biorazgradivog otpada i za miješani komunalni otpad .

Grad Osijek se uspješno prijavio na tri javna poziva Fonda za zaštitu okoliša i Ministarstva zaštite okoliša i energetike na sufinanciranje izgradnje reciklažnih dvorišta, nabavu spremnika za prikupljanje otpada te prijavu na javni poziv za provedbu izobrazno - edukativnih aktivnosti u gospodarenju otpadom, rekla je stručna suradnica iz Upravnog odjela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Sonja Kovač. "Sredstva za provedbu projekta sufinanciraju se iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija i to u iznosu 85 posto iz državnog a 15 posto iz Proračuna Grada Osijeka. Za ovaj je poziv na području Republike Hrvatske osigurano više od 200 milijuna kuna od čega je Gradu Osijeku odobreno 8 milijuna kuna za nabavku spremnika."
Prije dugi niz godina počeo je proces izgradnje sustava odvojenog prikupljanja otpada. Natječaj za nabavku 31.600 posuda za prikupljanje odvojenog otpada omogućit će završetak ovog procesa. Što to konkretno znači pojasnio je direktor Unikoma Davor Vić. "Svako kućanstvo, pored plave posude za papir imat će i žutu posudu za plastiku koja se do sada prikupljala u vrećicama. Zbog velikog interesa građana za posudom, a i vrećice od 120 litara pokazale su se nedostatne za odvoz na mjesečnoj bazi, Unikom se odlučio nabaviti plastične posude većeg obujma. Svako će kućanstvo dobiti i plastičnu posudu za odvojeno prikupljanje biorazgradivog otpada."
Osijek će dobiti još tri reciklažna dvorišta: u Gornjem i Donjem gradu te u Retfali. Osijek je prvi grad u Hrvatskoj koji je donio plan gospodarenja otpadom i aktualan je do 2020. godine, a bio je preduvjet za prijavu na projekte, rekao je dogradonačelnik Boris Piližota te dodao da sa svim aktivnostima nastojat ćemo ostvariti zadane ciljeve a u konačnici biti prvi grad u ovom području u Hrvatskoj.

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.