Hrvatski radio

Radio Osijek

Gospodarenje otpadom u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj

27.01.2015.

13:20

Autor: Radio Osijek/Pero Barić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Koordinaciji župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije, predstavljeni su rezultati „Studije pred izvodljivosti za uspostavu sustava gospodarenja otpadom za sedam županija središnje i istočne Hrvatske s posebnim osvrtom na Vukovarsko-srijemsku i Osječko – baranjsku županiju“.

Rezultati studije ocjenjuju da su za sedam slavonskih županija (Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku, Požeško-slavonsku, Bjelovarsko-bilogorsku, Virovitičko-podravsku i Sisačko-moslavačku) optimalna tri centra za gospodarenje otpadom. Naime, izmjenama i dopunama plana gospodarenja otpadom u RH za razdoblje od 2007. do 2015. godine za Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju se predviđa zajednički centar za gospodarenje otpadom na odlagalištu Orlovnjak u Antunovcu. Prema odredbi Europske unije do 31. prosinca  2018.godine Hrvatska mora uspostaviti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom kako ne bi bila kažnjena za nepoštovanja odredbi zajedničkih svim državama EU.  Centar za gospodarenje otpadom i osam pretovarnih stanica u ove dvije županije je vrijedan 30 do 40 milijuna eura, od kojih je gotovo 90%  tog iznosa osigurano iz Kohezijskog fonda i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dok 10 posto financiraju jedinice lokalne uprave, odnosno županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.