Hrvatski radio

Radio Osijek

Gospodarska zona u Antunovcu i dalje raste

03.01.2017.

15:11

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Gospodarskoj zoni Antunovac trenutačno radi 7 tvrtki, a čini se kako će ih u skorijoj budućnosti biti i dvostuko više. Sve uglavnom zapošljavaju mještane, tako da je Antunovac jedno od rijetkih mjesta u Slavoniji u kojemu se više ljudi doseljava nego iseljava.

Gospodarska zona nudi svu potrebnu infrastrukturu, zemljište se prodaje već od jedne kune po četvornom metru, a gospodastvenicima se nudi uz uvjet zapošljavanja lokalnog stanovništva. Općina Antunovac, koja obuhvaća sela Antunovac i Ivanovac, trenutačno ima manje od 4.000 stanovnika, a Gospodarska zona sa svojih 20 hektara površine i trenutačno 7 tvrtki koje u kojima rade uglavnom mještani, njezin je glavni pokretač i razlog što je jedna od rijetkih u Osječko-baranjskoj županiji u kojoj raste broj stanovnika.

Gospodarska zona trenutačno je popunjena 70 posto, u ovom trenutku raspisan je natječaj za prodaju preostalog dijela i prema najavama popunjenost će biti veća od 90 posto. Jedan od novih stanovnika Zone će biti i informatička tvrtka Gauss, koja trenutačno zapošljava 80-ero ljudi. Za izgradnju novog Centra u Antunovcu, od Općine su dobili iznimno povoljne uvjete - istaknuo je suvlasnik Dragan Ibriks. Zauzvrat je obećao nova radna mjesta i dodao kako su već sada po rastu među 20 najvećih IT tvrki u Europi, tako da im je plan 100% rast tvrke u sljedeće 3 godine.

Novim tvrtkama u Gospodarskoj zoni trebao bi pomoći i poduzetnički inkubator i akcelerator za koji je Općina Antunovac prijavila projekt vrijednosti preko 21 milijuna kuna, a koji bi se većinom financirao iz EU fondova - doznali smo od Nataše Tramišak iz Agencije za održivi razvoj Općine Antunovac.

Uspješnost zone potvrđuju u tvrtke koje u njoj posluju posljednje dvije godine, a većina ih planira i proširenje poslovanja. Sve to pridonosi pozitivnoj atmosferi u Općini u kojoj nema praznih kuća. U školu i vrtić, također sagrađenima sredstvima EU fondova, upisan je veći broj djece nego prijašnjih godina. Broj rođenih iz godine u godinu raste tako da je najavljeno skoro otvorenje jaslica, a u planu i gradnja sportske dvorane. Općina za 2017. planira proračun, uz pomoć sredstava europskih strukturnih i investicijskih projekata, preko 53 milijuna kuna, a prioriteti su značajne investicije već prijavljene na otvorene natječaje. Osim proširenja Gospodarske zone, izgradnje Poduzetničkog inkubatora i akceleratora, tu su i biciklističke staze, te sportska dvorana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.