Hrvatski radio

Radio Osijek

Gospodarstvo se konačno vratilo na predrecesijsku 2008. godinu

03.10.2019.

12:40

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Gospodarstvo Osječko-baranjske županije konačno se vratilo na razinu od prije 10 godina i rezultati poslovanja u velikom se broju segmenata podudaraju s referentnom 2008. godinom - moglo se čuti na današnjoj sjednici Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Osijek.

Gospodarstvo Osječko-baranjske županije u proteklih je godinu dana naraslo preko dvije milijarde kuna, a ukupan prihod je 28,5 milijardi, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Osijek Zoran Kovačević i dodao kako taj rezultat prošlu godinu izjednačava s 2008. koju se smatra jednom od najuspješnijih: "Ono što još dodatno raduje je činjenica da nakon gotovo dramatičnog rezultata, kojeg je donio gubitak poslovanja zbog slučaja Agrokor na razini od oko milijardu i 700 milijuna kuna, prošla godina je konsolidirano završila s plusom od milijardu i 100 milijuna kuna. Dobit je porasla za gotovo 80% i u tom kontekstu financijski rezultat poslovanja ukupnog osječko-baranjskog gospodarstva je pozitivan i to, usudio bih se reći, vrlo respektabilno", rekao je Kovačević i dodao kako, do sada prikupljeni podaci za ovu godinu, pokazuju kontinuitet pozitivnih kretanja.

Na tržištu rada u proteklih je godinu dana zabilježeno 2.000 više zaposlenih, a 2.200 manje nezaposlenih i sama nezaposlenost više nije toliki problem koliko pitanje što tih 15.000 nezaposlenih mogu ponuditi tržištu rada: "Činjenica je da imamo velik broj zahtjeva, u kojima sudjeluje i Hrvatska gospodarska komora, za izdavanje radnih dozvola za inozemne radnike koji su već prisutni našem tržištu. Razlog je što ponuda na tržištu rada ne može zadovoljiti naše poslodavce", istaknuo je Kovačević.

Pozitivne rezultate bilježi i izvoz i to rastom po stopi od 10% već četvrtu godinu zaredom. Time je izvoz prešao 6 milijardi kuna uz 2 i pol milijarde suficita vanjskotrgovinske razmjene što je sigurno u sklopu svih tih ekonomskih pokazatelja jedan od najznačajnijih pokretača osječko-baranjskog gospodarstva. 

Značajan je i podatak vezan uz mikro i mala poduzeća jer ih je u zadnje dvije godine registrirano čak 850 novih: "Oni su već predali svoje završne račune, dakle prisutni su na tržištu i opstali su u poduzetničkim vodama što za budućnost, s obzirom na početničke poduzetničke probleme, znači jedan sigurno pozitivan zamah za ukupno gospodarstvo", rekao je Kovačević i istaknuo investicije u dugotrajnu imovinu koje su ogledalo investiranja u gospodarstvu: "Činjenica je da oni imaju jednu stopu rasta, no međutim ona nije zadovoljavajuća jer se još uvijek vuku repovi od slučaja Agrokor i sva ona tehnologija koja bi trebala biti financirana u okviru naših tvrtki, sigurno je bila u nekom drugom redu u odnosu na ono što se moralo riješiti i stabilizirati poslovanja."

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.