Hrvatski radio

Radio Osijek

Govor mržnje na naljepnicama u Vukovaru

25.02.2017.

15:16

Autor: Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na vukovarskoj Trpinjskoj cesti pojavili su se naljepnice s crtežima na kojima se uz natpis na engleskom „Serbian Family Tree“ (Srpsko obiteljsko stablo) vidi stablo s čijih grana vise dva obješena ljudska tijela i slikom Ante Pavelića.

Prije dva dana na autobusnim stajalištima duž Trpinjske ceste pojavii su se naljepnice koje na morbidan način oglašavaju svoju poruku i stvaraju nemir među stanovništvom. Vukovarski graonačenik Ivan Penava osuđuje poruke mržnje nazvavši ih morbidnim i bolesnim, te ne zna što se s njima željelo postići. Osima Penave sadržaj naljepnica osuđuje i njegov zamjenik iz redova Demokratskog saveza Srba Srđan Milaković, koji napominje da su za to odgovorni i najviši hrvatskih državni dužnosnici, premijer, predsjednica, ali i lokalna vlast koji nedovoljno oštro osuđuju ovakve pojave. Gradonačelnik Penava sumnja da su se poruke mržnje pojavile ciljano pred izbore, a ton kojim njegov zamjenik proziva vlast je neprimjeren i kako je rekao on pretpostavlja i zbog čega, jer njegov zamjenik u svom mandatu imao je prigode raditi na dobrobit Vukovara i srpske manjine, no svoju nesposobnost prikriva prozivajući druge kad god se ukaže prilika, kao što je bilo i u slučaju naljepnica. Policijska istraga je u tijeku. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.