Hrvatski radio

Radio Osijek

Grabar Kitarović: "Moramo biti s ljudima i rješavati njihove probleme"

11.10.2018.

15:15

Autor: Radio Osijek/Hina

Foto: HRT/Monika Kralj

Foto: HRT/Monika Kralj

Foto: - / -

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović na dva je dana premjestila svoj Ured u Virovitičko-podravsku županiju. Na svečanosti ispred zgrade županije, gdje je podignuta predsjednička zastava, pozvala je na zajedništvo u rješavanju gorućeg hrvatskog problema - iseljavanje mladih.

Podsjetila je i na ulogu toga dijela Hrvatske u Domovinskom ratu. "Virovitica i drevna Virovitičko-podravska županija imaju veliko političko i vojno značenje. Posebno se to vidjelo u Domovinskom ratu u jesen 1991. godine, kada je ovo područje bilo ključno za slamanje planova Jugoslavenske vojske. Na žalost, na ovom području bilo je i ratnih zločina, a sve one koji su ih počinili treba identificirati i osuditi", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.  
Podsjetila je da Virovitičko-podravska županija dijeli dugu granicu s Republikom Mađarskom, što je čini posebno važnom pogotovo u današnje vrijeme pritiska migranata. "Upravo zato potreban je jači angažman za razvoj gospodarstva i u konačnici ostanak ljudi, a posebno mladih obitelji, u zavičaju. Potrebna je stalna pozornost i skrb u školskom i predškolskom odgoju, jer je riječ o vrlo važnoj pomoć roditeljima, rekla je, naglasivši da su za demografsku obnovu Hrvatske potrebne nove investicije u gospodarstvu, zapošljavanje, a nadasve veće plaće. Poruka je to svima nama da moramo promijeniti obrasce rada, biti s ljudima i rješavati njihove probleme", kazala je predsjednica Republike.

Pohvalila je Vladin projekt za razvoj Slavonije, Baranje i Srijema, istaknuvši kako nam je potrebno mnogo projekata da se županije u panonskom bazenu približe hrvatskom prosjeku. "Važno bolje prometno povezivanje Virovitičko-podravske županije izgradnjom brze ceste do Zagreba", istaknula je u svom govoru.
Dobrodošlicu u Viroviticu poželjeli su joj Igor Andrović, virovitičko-podravski župan i Ivica Kirin, virovitički gradonačelnik. 
Gradonačelnik Kirin izrazio je zadovoljstvo dolaskom predsjednice Grabar-Kitarović i preseljenjem Ureda predsjednice u Viroviticu i Virovitičko-podravskoj županiju. Župan Andrović rekao je kako ne postoji nijedan grad i općina u županiji u kojoj se trenutno ne provodi barem jedan EU projekt, a kao jedan od problema istaknuo je važnost kvalitetnijeg prometnog povezivanja Virovitičko-podravske županije s ostatkom Hrvatske preko izgradnje brze ceste do Zagreba.
Predsjednica države u privremenom Uredu danas će održati radni sastanak s vodstvom Županije i Grada Virovitice te se susresti s predstavnicima nacionalnih manjina i udrugama hrvatskih branitelja. Položit će vijenac kod Spomenika hrvatskim braniteljima na virovitičkom Gradskom groblju, posjetiti Visoku školu za menadžment u turizmu i informatici te će popodne u Privremenom uredu održati prijam udruga i pojedinaca. U popodnevnim satima u Osnovnoj školi Augusta Cesareca u Špišić Bukovici, PŠ Bušetina, u sklopu programa Hrvatska čita pročitat će odabrane ulomke iz Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića. U općini Lukač predsjednica će posjetiti tvrtku Šafram d.o.o., a potom se vratiti u Viroviticu i obići tvrtku Brana d.o.o., ali i Panonski drvni centar kompetencija d.o.o. Nakon što posjeti Sklonište za životinje u Gubčevoj ulici, predsjednica će boraviti na predstavljanju projekta obnove dvorca Pejačević. Slijedi susret predsjednice sa građanima Općine Suhopolje, a dan će završiti u Otrovancu u Općini Pitomača, na obilježavanju 10. obljetnice osnutka Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije (VIDRA).
Ured predsjednice RH privremeno je premješten u Virovitičko-podravsku županiju danas i sutra.

Galerija
Foto: HRT/Monika Kralj, Foto: -/-
Foto: HRT/Monika Kralj, Foto: -/-Foto: HRT/Monika Kralj, Foto: -/-Foto: HRT/Monika Kralj, Foto: -/-Foto: HRT/Monika Kralj, Foto: -/-Foto: HRT/Monika Kralj, Foto: -/-Foto: HRT/Monika Kralj, Foto: -/-Foto: HRT/Monika Kralj, Foto: -/-Foto: HRT/Monika Kralj, Foto: -/-Foto: HRT/Monika Kralj, Foto: -/-kgk-virovitica-zastava.jpg, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.