Hrvatski radio

Radio Osijek

Grad donirao bolnici uređaj za praćenje blizanačkih trudnoća

07.01.2019.

15:01

Autor: Hina/Radio Osijek

foto: Đ. Karalić, Press032

foto: Đ. Karalić, Press032

Foto: - / -

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić posjetio je u ponedjeljak vinkovačku Opću županijsku bolnicu i obišao Odjel za ginekologiju kojemu je Grad Vinkovci donirao CTG uređaj za praćenje blizanačkih trudnoća, koji bi trebao uvelike olakšati rad liječnicima na tome odjelu.

Po riječima voditelja Odjela za ginekologiju Zvonimira Juzbašića, riječ je o uređaju za snimanje otkucaja srca kod novorođene djece, praćenje trudova, mjerenje tlaka i pulsa, a specifičnost mu je to što je prvenstveno namjenjen za praćenje blizanačke trudnoće.

"Takvi se uređaji na našem odjelu koriste 24 sata dnevno i jako se brzo troše. Sličan uređaj koji sada imamo star je više od 15 godina i često se kvari", kazao je Juzbašić.
Kroz Odjel ginekologije vinkovačke bolnice godišnje prođe oko 3000 pacijentica, a lani je u rodilištu rođeno 730 djece, što je 40-tak djece manje nego u 2017. godini.
Po riječima ravnatelja bolnice Krunoslava Šporčića, ta zdravstvena ustanova ne stoji loše s opremljenošću uređaja, ali se osjeća potreba za nabavkom uređaja novije generacije.
"U ovoj godini planiramo kupovinu novog RTG uređaja vrijednog oko 2,5 milijuna kuna, s kojim bi mogli raditi pretrage koje sada ne možemo", kazao je Šporčić.
Osvrnuo se i na odlazak medicinskog osoblja rekavši kako su odlasci liječnika pojedinačni, a kod medicinskih sestara radi se o odljevu, ali ipak ne tolikom da bi ugrozio funkcioniranje bolnice.
"Sreća je što u Vinkovcima imamo srednju medicinsku školu tako da nam kadrova ne manjka. Još uvijek na natječajima imamo pet do šest kandidata na jedno radno mjesto", istaknuo je Šporčić.
Bosančić je pak izrazio zadovoljstvo jer Grad može pomoći vinkovačkoj bolnici, koja je županijska i gradska bolnica. "Svaki novi uređaj dobro dođe liječnicima, a u interesu nam je da bolnica funkcionira normalno i dobro", poručio je Bosančić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.