Hrvatski radio

Radio Osijek

Grad može spasiti Kožaru- kažu u osječkom odboru HDZ-a

10.04.2018.

13:50

Autor: Ksenija Zelenić

Foto : mojosijek.hr-Tvornica koža Osijek

Foto : mojosijek.hr-Tvornica koža Osijek

Foto: - / -

"Grad može spasiti Kožaru"- tema je o kojoj je okupljenim novinarima ispred stare tvornice koža u Donjem gradu, govorio predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Osijeka Ivan Radić. Tvornica je osnovana 1873. godine.

Početkom 90-tih godina prošloga stoljeća kreće hrvatska priča o privatizaciji koja je završila 2000. godine stečajem i brisanjem iz sudskog registra u svibnju prošle godine. Prva procijenjena vrijednost bila je 36 milijuna kuna, potom 28 da bi današnja cijena bila milijun i 779 tisuća kuna na dražbi koja je najavljena sredinom svibnja.
Zgrada predstavlja životnu ugrozu, posebno za djecu obližnje osnovne škole a i narušava vizuru Donjeg grada. Gradski odbor HDZ-a, kaže Radić, stoga predlaže gradskoj upravi da za milijun i 779 tisuća kuna kupi zgradu bivše Kožare.Tvrde kako ju je vrlo lako obnoviti sredstvima kroz projekte urbane aglomeracije, odnosno  kroz ITU-mehanizme u kojima grad Osijek ima na raspolaganju gotovo 40 milijuna eura. Mjera kroz koju se obnova može provesti je revitalizacija područja ulaganja u industrijsku baštinu. Te mjere ujedno potiču razvoj gospodarstva.Gradski odbor HDZ-a predlaže renoviranje i uređivanje odgovarajućih poslovnih prostora za tvrtke u usponu kako bi bile na jednom mjestu.Na taj način jačaju suradnju i konkurenciju.

Radić je još jednom istaknuo kako će HDZ biti jaka oporba i kako žele ukazivati na probleme i nuditi riješenja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.