Hrvatski radio

Radio Osijek

Grad Osijek čini sve što može u borbi protiv komaraca

14.06.2019.

14:12

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Uz toplinski val koji je zahvatio istok Hrvatske, komarci u Osijeku i okolici ljudima dodatno zagorčavaju život. O tom su problemu danas u gradskoj upravi održali i konferenciju za novinare i najavili kako će činiti sve što je u njihovoj moći da se njihov broj smanji.

Velike količine oborina u svibnju, visoki vodostaji i poplavljen Kopački rit idealni su uvjeti za razmnožavanje komaraca što je dovelo do gotovo nepodnošljivoga stanja. Komarci će se tretirati jer Gradska uprava pokrenula je zaprašivanje cijeloga grada, a vozilima će se zaprašiti sve osječke ulice. Od učinkovitijeg avio tretmana ipak ništa: "Već desetak godina zabranjeno je aviotretiranje, kemijski tretmani su iznad naselja zabranjeni, a let na malim visinama je apsolutno nemoguć. Razlozi su u prvom redu hrvatsko zakonodavstvo, ali i zakonodavstvo EU. Dakle bespredmetno je o tome razgovarati i govoriti o zračnim tretmanima i tretmanima Kopačkog rita", rekao je Romano Kristić - pročelnik Uprvnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo, a zamjenik gradonačelnika Boris Piližota dodao: "Maksimalno ćemo raditi tretmane dok god ima komaraca. Radit ćemo do gornjih granica s tim da moramo voditi računa i o zdravlju svih naših sugrađana i djece, jer ako se tu radi o otrovnim sredstvima, moramo i tu poštovati količine."

No i tretiranjima sa zemlje komarci se uništavaju samo na manjim područjima, a budući da dnevno jedinke prelete i više od kilometra, te da se za nekoliko dana očekuje nova generacija komaraca, u borbu protiv ovih krvopija trebale bi se uključiti i druge jedinice lokalne samouprave koje za to nemaju novca. Jedino je dakle rješenje larvicidno tretiranje u prvom redu poplavnih područja kraj Kopačkog rita: "Poslan je zahtjev za testiranja i ulazak na područje Kopačkoga rita za što smo dobili odbijenicu. Pozvana i je Vlada RH, pozvano je i Ministarstvo zdravlja, a pozvano je i Ministarstvo zaštite okoliša. Odgovor je dostavljen kako u proračunu novca za to nema, te kako su jasno definirane zakonske obaveze svih jedinica lokalne samouprave da za to same izdvoje novac", rekao je Kristić i dodao kako preko 60% jedinica lokalne samouprave u svojim proračunima nije osiguralo uopće sredstva za tretman komaraca bez obzira na tu zakonsku obvezu: "Ovako, izbjegavanjem larvicidnih tretmana komaraca na ovom poplavnom području, dočekivanje samo njih letača mi svake godine osiguravamo njima samo povećanje biološkog potencijala."

Ipak, u Gradskoj se upravi nadaju kako bi se u novu županijsku strategiju koja bi objedinila borbu protiv komaraca na cijelom području županije, uključila i država.

Romano Kristić o trenutačnom stanju i mogućnostima

Kristić o ograničenjima i dopuštenjima

Piližota o Općinama i Državi

Piližota apel

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.