Hrvatski radio

Radio Osijek

"Grad Osijek i okolica u vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku"

24.02.2023.

12:29

Autor: HRT / Radio Osijek

Stručni skup

Stručni skup

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

 "Grad Osijek i okolica u vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku" naziv je stručnog skupa koji se održava u Muzeju Slavonije. Na skupu predavači govore o temama značajnim za razumijevanje uloge i doprinosa branitelja u obrani grada. 

Prilika je ovo da kao branitelji, iz bivše 106. brigade i 3. gardijske brigade još jednom progovorimo o temi koja je važna za novu povijest Hrvatske, a to je prije svega stvaranje, obrana i oslobođenje Hrvatske, fokusirani na grad Osijek koji je u Domovinskom ratu dao veliku žrtvu i pridonio obrani Slavonije i Hrvatske, rekao je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko - baranjske županije, Damir Buljević. Prilika je ovo da se sjetimo hrabrosti i žrtve branitelja, ali i svih suboraca i prijatelja koji nisu s nama. U znak sjećanja na žrtve, njihova su imena na pločama kod kapelice Kraljice mira. Prilika je ovo da profesorima, okupljenima na skupu, progovorimo o žrtvi i temi da u svojim predavanjima u osnovnoj i srednjoj školi mogu svjedočiti i govoriti djeci kako su se branitelji organizirali, naoružavali i kako smo se tada, kao školski prijatelji udružili zajedno da branimo grad Osijek i Hrvatsku. Tada smo imali dvadeset godina i nosili smo oružje, minobacače, puške, kalašnjikove, što je danas našoj djeci teško zamislivo, iataknuo je Buljević.

Osnovna škola Bratoljuba Klaića u Bizovcu sudjeluje u državnom projektu odlaska u Vukovar, a i prije toga samostalno su organizirali u jednodnevni i dvodnevni odlazak u Vukovar, a ovakvi seminari pomoći će u radu s mladim naraštajima koji dolaze i trebaju se upoznati s istinom o Domovinskom ratu, naglasio je profesor povijesti Mario Fišer.

Braneći grad Osijek poginulo je oko 1700 branitelja i civila.


Stručni skup

Stručni skup

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Damir Buljević

prof. Mario Fišer

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.