Hrvatski radio

Radio Osijek

Grad Osijek i Osječko-baranjska županija zajednički u rješavanju problema mladih

14.12.2021.

14:39

Autor: HRT Radio Osijek

Državna tajnica Josić, župan Anušić i dogradonačelnik Vulin

Državna tajnica Josić, župan Anušić i dogradonačelnik Vulin

Foto: Radio Osijek / KI / HRT

Grad Osijek i Osječko-baranjska županija provode nekoliko desetaka projekata kojima se nastoji poboljšati demografske trendove i zadržati mlade, a mnoge ostvaruju i zajedničkim naporima, istaknuli su župan Ivan Anušić i zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin na sastanku s tajnicom Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željkom Josić.

Aktualna demografska pitanja, postojeće i planirane demografske mjere, među kojima i mjere za mlade na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, bile su teme sastanka državne tajnice Željke Josić u radnom posjetu Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Osijeku. Osječko-baranjski župan Ivan Anušić izdvojio je najznačajnije projekte koji se provode i koji se planiraju ostvariti: "To su beskamatni krediti za mlade koji kupuju svoju prvu nekretninu, zatim beskamatni krediti za poduzetnike početnike, mlade i žene, sufinanciranje školske prehrane, četiri vrste stipendija i povećanje tih istih stipendija od nove akademske godine i još mnogi drugi. Razmišljamo i o onom što nakon školovanja dolazi, a to su radna mjesta. I kada ti ljudi više ne budu tako mladi, ali spremni za radno mjesto, za svoj posao, za svoju obitelj da ostanu u Slavoniji", rekao je župan, a zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin, istaknuo kako se razgovaralo o stambenom zbrinjavanju mladih i povećanju kapaciteta vrtića i škola: "Mlade obitelji sve teže dolaze do svoje nekretnine onda razmišljamo i o raznim oblicima najma gradskih stanova ili dakle neki drugi model koji će pomoći u rješenju toga problema. Cilj nam je da sve osnovne škole budu u jednoj smjeni i da sve imaju produženi boravak. Planiramo gradnju tri nova vrtića i prenamjenu nekih gradskih prostora kako bismo dodatno proširili kapacitete", rekao je dogradonačelnik Vulin i dodao kako se posebna pozornost posvećuje gospodarstvu jer su radna mjesta preduvjet za kvalitetan život.

Državna tajnica Željka Josić izrazila je zadovoljstvo naporima koji se ulažu u Gradu i Županiji i napomenula kako će poduprijeti navedene mjere: "To su sve stvari koje jedan kraj čine dobrim mjestom za život, a Slavonija je svakako mjesto u kojem je lijepo živjeti i u kojem je ugodno živjeti. Ja se svakako nadam da ćemo zajedničkim naporima uspjeti u Slavoniji zadržati mlade ljude", istaknula je Josić i dodala kako veseli činjenica da već postoje savjetovališta za djecu i za mlade, ali isto tako da se planira i gradnja kvalitetnog Centra za mlade i obitelj u kojem bi mogli dobiti sve potrebne informacije i usluge. 

Župan Anušić, dogradonačelnik Vulin, državna tajnica Josić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.