Hrvatski radio

Radio Osijek

Grad Osijek prednjači u odvajanju otpada

22.04.2021.

14:43

Autor: Monika Kralj

foto Radio Osijek/M.Kralj

foto Radio Osijek/M.Kralj

Foto: - / -

Dan planeta Zemlje osječki Unikom obilježava prigodnom podjelom poklon-paketa korisnicima koji danas koriste usluge bilo kojeg reciklažnog dvorišta (Jug 2, Gornji grad, Retfala). O dosadašnjem radu reciklažnih dvorišta govorio je na konferenciji za novinar direktor te komunalne tvrtke Davor Vić.

Oko tisuću korisnika svakoga mjeseca koristi usluge osječkih reciklažnih dvorišta kojih je, za sada, u gradu tri, a u lipnju će krenuti radovi na uređenju četvrtog, onoga u Donjem gradu za koje direktor Unikoma Vić očekuje da će biti završeno do kraja godine. Također, do kraja godine građanima će, i onima koji žive u kućama, biti podijeljene žute i smeđe posude za odlaganje plastike i biorazgradivog otpada čime će se Osijek približiti potrebnoj granici od 50% otpada koji građani odvajaju kako je, prema smijernicama Europske unije, zakonom zacrtano, kaže Vić.

Što se tiče gospodarenja otpadom, postajemo sve učinkovitiji , u 2020. godini u Osijeku se odvajalo 36% otpada, a u ovoj godini projekcija je gotovo 50% što nas čini jednim od rijetkih gradova koji to uspijevaju, ističe direktor Unikoma.  Zasluge su to, ocjenjuje, ne samo te tvrtke koja je sustav osmislila i podrške Grada Osijeka, nego i sustavne edukacije i velike razine svijesti koju građani imaju.    

direktor Unikoma Davor Vić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.