Hrvatski radio

Radio Osijek

Grad Osijek sufinancira obnovu pročelja i krovišta povijesno vrijednih kuća

18.08.2022.

10:08

Autor: Ana Mitar Šimić

Obnovljeno pročelje kuće Mohatschy

Obnovljeno pročelje kuće Mohatschy

Foto: Ana Mitar Šimić / Radio Osijek

Grad Osijek otvorio je javni poziv za Projekt obnove kulturnih dobara, kojim potiče vlasnike povijesno vrijednih kuća na obnovu svojih pročelja. Vlasnicima i suvlasnicima je kroz javni poziv omogućeno povlačenje novca od spomeničke rente, što im znatno olakšava obnovu zgrada koje su pod zaštitom konzervatora te čija obnova iziskuje velika financijska ulaganja.

Sufinanciranje se odnosi na uređenje pročelja i/ili krovova kulturnih dobara, pod čim se smatraju sljedeće vrste radova: konzervatorsko-restauratorski radovi (radovi na povijesnim detaljima izrađenim u kamenu, stucco masi, drvetu, detaljima izvedenim lijevanjem, ukrasnoj žbuci ili oslikavanjem na žbuci, jetkanjem ili oslikavanjem na staklu te vitrajima), uključujući vanjsku stolariju i bravariju, kamenarske radove, uređenje haustora i uređenje krova, uključujući konstrukciju, pokrov, limariju i dimnjake, kao i sve druge radove potrebne za izvođenje prethodno navedenoga, sukladno pravilima i propisima struke.Posljednji primjer takve obnove je obnova pročelja najmanje kuće na glavnom osječkom trgu – kuće Mohatschy iz 18. stoljeća, koju je Grad Osijek sufinancirao u iznosu od 398.011,60 kuna, a pozitivne reakcije građana i građanki potvrdilo je važnost ovakvih ulaganja Grada. 

"Od 2016. godine, kad je pri puta javni natječaj otvoren, do sada obnovljeno je 29 objekata što znači da je Grad uložio po 2 milijuna kuna svake godine, a to je otprilike 5 obnovljenih objekata godišnje." - rekao je zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin i istaknuo da se na natječaj mogu prijaviti svi vlasnici objekata koji ispunjavaju potrebne uvjete. Ono što se gleda prilikom prijave jest je li zgrada pojedinačno zaštićeno kulturno dobro, kakvo je građevinsko stanje pročelja i krova te kojoj zoni kulturno-povijesne cjeline pripada. O količini bodova ovisi i iznos sufinanciranja, a jedan bod ima vrijednost 19.999,96 kuna. Grad sufinancira obnovu građevina maksimalno do iznosa od 499.999 kuna po projektu obnove.

Sufinanciranje obnove kulturnih dobara inače se vrši sukladno Listi projekata obnove, a broj Projekata obnove koji se sufinancira ovisi o osiguranim odnosno raspoloživim proračunskim sredstvima Grada Osijeka za svaku godinu. Ove je godine za rekonstrukciju pročelja i krovišta povijesno vrijednih zgrada osigurano 1,9 milijuna kuna. U 2022. zaključeno je još sedam ugovora o obnovi, pa je očekivano da će u novom ruhu zasjati i zgrade na sljedećim adresama: Šetalište Petra Preradovića 5, Cvjetkova 39, Franje Krežme 20, Lorenza Jagera 4, Zagrebačka 9, Bartula Kašića 66, te Dobriše Cesarića 1. Radove na njihovoj obnovi Grad Osijek sufinancirat će s 1,35 milijuna kuna.Više o javnom pozivu poslušajte u razgovoru sa zamjenikom gradonačelnika, Draganom Vulinom.

Dragan Vulin o javnom pozivu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.